Đilas: U toku je nasilna uzurpacija zemlje PKB-a u Čenti

Đilas je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, naveo da se "posle otimanja zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra, vredne 14 miliona evra, od strane Veselina Sjekloće savetnika ministra Velimira Ilića, danas nastavlja nasilna uzurpacija imovine Beograda i pored obećanja nadležnih da do toga neće doći".

Grad Zrenjanin je, prema Đilasovim rečima, sproveo nezakonitu licitaciju uz saglasnost bivšeg ministra poljoprivrede i dodelio ga trećim licima na korišćenje.

- Tražim od ministra Gorana Kneževića da povuče nezakonito datu saglasnost ministarstva ili da otvoreno kaže čiji je interes da se jedno uspešno beogradsko preduzeće kao što je PKB gasi, a da stotine porodica ostane bez posla - rekao je Đilas.

Radnici PKB-a sprečavaju mehanizacijom zakupce da uđu na licitirano državno zemljište u Zrenjaninu, koje je ta firma decenijama koristila.

Radnici PKB-a apeluju na ratare da sačekaju konačnu odluku suda, kazala je Tanjugu potparol PKB Vesna Gajić.

Privredni sud u Zrenjaninu je 5. aprila odbacio tužbe PKB-a protiv Republike Srbije i Grada Zrenjanina, podnetu zbog ometanja državine na području katastarskih opština Čenta i Perlez.

Tom odlukom je, takođe, zabranjeno PKB-u da dalje ometa banatske poljoprivrednike da uđu u zakupljene njive i da ih obrađuju, a odluka suda doneta je u formi rešenja na koje postoji pravo žalbe.

Zaposleni u PKB-u su krajem marta protestovali ispred Vlade Srbije zbog, kako su naveli, "nezakonitog izdavanja zemljišta na teritoriji Čente u zakup", tražeći poništenje sporne odluke.

Početkom aprila, tim povodom se oglasio i ministar poljoprivrede Goran Knežević, koji je radnicima poručio da je menadžment te firme bio blagovremeno obavešten o licitaciji državnog zemljišta u Zrenjaninu, i da zato svoje poslovodstvo treba da pitaju zbog čega PKB nije učestvovao na toj licitaciji.

- Ne dozvolite da vas oni koji su svojim postupcima ugrozili poslovne interese PKB-a, a time i vašu egzistenciju, sada šalju da protestujete na pogrešnoj adresi - navedeno je u Kneževićevom pismu članovima Samostalnog sindikata PKB-a.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još