Poziv na konkurs za "Beogradski omnibus"

“Beogradski omnibus” će predstaviti kratke priče o Beogradu — kratkometražne igrane filmove različitih scenarista, u režiji različitih autora. U osnovi projekta je konkurs za odabir scenarija po kojima će kasnije biti snimljeni filmovi pod zajedničkim radnim nazivom “Beogradski omnibus”. 

“Beogradski omnibus” je zamišljen kao film koji će se naći u bioskopskoj distribuciji i na festivalima u zemlji i u inostranstvu. Jedan od ciljeva projekta je i taj da grad Beograd dobije svoj film — film koji govori o savremenom gradu, film u kome je Beograd glavni lik.

Na konkurs se prijavljuju autori sa nerealizovanim scenarijem za kratki igrani film u trajanju od maksimalno 10 minuta. Scenariji koji se šalju na konkurs mogu biti napisani na slobodnu temu i u bilo kom žanru. Nit koja povezuje sve scenarije su beogradske reke i kvartovi uz njih (kao lokacija za snimanje ili motiv u priči). Grad Beograd mora biti jedan od dominantnih motiva u prijavljenom scenariju. Autori odabranih scenarija će dobiti nagradu u iznosu od 300 EUR u dinarskoj protivvrednosti. 

Pobednike konkursa za scenario bira nezavisni žiri, a o izboru reditelja naknadno odlučuje producent projekta. Selekcionu komisiju (žiri) za odabir scenarija čine: Biljana Maksić, scenarista, Miša Radivojević, reditelj i Stefan Arsenijević, reditelj.
Snimanje je planirano za početak marta 2010. godine. 

Idejni tvorci projekta su Igor Stanković i Saša Radojević, dok je izvršni producent MCF MegaCom Film.

Konkurs je otvoren od 15. maja do 30. juna 2009. godine. Radove i kratku biografiju slati na adresu: info@beogradskiomnibus.rs.

Pogledajte još