Presađivanje bubrega čeka 800 ljudi

"Broj donora u Srbiji i dalje je ispod pet na milion stanovnika, a liste čekanja su relativno duge, tako da jedan značajan broj bolesnika i umire, jer nema šansu da pravovremeno dobije organ", izjavio je koordinator za transplantaciju organa VMA Ðoko Maksić.

On je naglasio da trenutno u Srbiji na transplantaciju bubrega čeka više od 800 osoba, a na transplantaciju jetre, srca i drugih organa, nekoliko stotina pacijenata među kojima su i deca predškolskog i školskog uzrasta.

Prema njegovim recima, da bi se povećao broj transplantacija i smanjila lista čekanja jedina šansa je razvoj kadaveričnog programa.

"Sigurno će trebati par narednih godina da dođemo do broja od bar 10 donora na milion stanovnika čime bismo stekli uslov da budemo jedna od clanica Eurotransplanta, organizacije koja koja ima dugu tradiciju i mogućnost da nam pomogne sutra u organizaciji, razmeni organa, edukaciji lekara, i tek tada bismo taj program mogli mnogo brže da razvijemo nego što je to trenutno", istakao je Maksić.

Simpozijum o presađivanju organa tema je prvog dana rada dvodnevne stručne konferencije na kojoj učestvuje nekoliko stotina lekara, i održava se pod pokroviteljstvom Lekarske komore Srbije.

Ocenjujući da je presađivanje organa i tkiva jedna od najvažnijih tema u zdravstvenom sistemu Srbije, Dragana Milutinović, predsednica Upravnog odbora Lekarske komore Srbije je rekla da će domaćii stručnjaci razjasniti ulogu lekara u svim fazama procesa transplantacije.

"Lekarska komora Srbije podržala je i uvek podržava ovakve konferencije koje se bave izuzetno važim temama za zdravstvo Srbije. Transplantacija organa je jedna izuzetno bitna tema, tako da smo želeli da jednom ovakvom konferencijom edukujemo lekare da dobiju najnovija saznanja o tome gde je transplantacija organa danas u Srbiji i svetu i koji su planovi da se transplantacija organa proširi, odnosno da se ukaže na njen značaj i da se lekari mnogo više bave i donorstvom i edukacijom pacijenata da postanu donori, jer to je jedan od najefikasnijih načina lečenja danas", rekla je Milutinovićeva.

Drugog dana konferencije, u subotu, domaći i inostrani stručnjaci govoriće o pristanku pacijenta na meru lečenja, a kako se najavljuje, evropska iskustva predstaviće Anaber Sibom iz Svetske medicinske asocijacije.

Lekarska komora Srbije zalaže se za jasno definisanje svih pravila u vezi sa praktičnom primenom informisanog pristanka, jer kako navode u toj organizaciji, pravo je pacijenta da bude informisan o svemu što se odnosi na njegovo lečenje i da svesno donese odluku da li prihvata lečenje, kao ravnopravni partner u tom procesu.
 
(Izvor: B92)

Pogledajte još