SAD objavljuju "crnu listu" Rusa

Kremlj je upozorio Vašington da ne objavljuje listu ruskih zvaničnika kojima se zabranjuje ulazak u SAD.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da bi objavljivanje moglo da dovede do dugotrajnog narušavanja odnosa dve zemlje.

"Pojavljivanje liste sigurno bi imalo veoma negativan uticaj na rusko-američke odnose", rekao je Peskov.

Lista sa imenima Rusa sastavljena je u okviru zakona nazvanog zakon Magnitskog, po ruskom advokatu Sergeju Magnitskom, uhapšenom 2008. godine zbog utaje poreza nakon što je optužio zvaničnike ruske policije za krađu 230 miliona dolara.

Magnitskog su, kako javlja agencija, tukli u zatvoru i nije dobijao lekarsku pomoć i preminuo je 2009. godine.

Prema tom zakonu, na "crnoj listi" neće biti samo oni koji su u vezi sa smrću Magnitskog, već i oni koji su umešani u druga kršenja ljudskih prava.

Obelodanjivanje imena događa se u veoma osetljivom trenutku za Obaminu administraciju, koja pokušava da započne razgovore sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja.

Obamina administracija saopštila je juče da će savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon putovati u Moskvu ovog meseca radi razgovora o saradnji.

Ko bi mogao da se nađe na listi?

Pojedini poslanici pritiskaju Obaminu administraciju da mete zakona Magnitskog budu i zvaničnici visokog ranga, uključujući neke bliske ruskom predsedniku.

Pojedini neimenovani američki zvaničnici kažu da bi se na listi mogao naći i visoki policijski zvaničnik Aleksandar Bastrikin, koji je predvodio akcije gušenja ruske opozicije i nalazi se na čelu komiteta koji je vodio istragu o smrti Magnitskog i koji je prošlog meseca zaključio da nije počinjen nikakav zločin.

Na listi bi, prema neimenovanom zvaničniku, mogao da se nađe i Ramzan Kadirov, čečenski lider koga Moskva podržava.

Administraciji je poslata lista sa više od 250 imena.

Rusija je, kada je usvojen zakon Magnitskog, odgovorila tako što je zabranila američkim porodicama da usvajaju rusku decu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova sastavilo je svoju "crnu listu" sa imenima američkih zvaničnika koji su prekršili ljudska prava.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još