Demjanjuk stigao u Minhen

BERLIN, 12. maja 2009. (Beta) - Ivan Džon Demjanjuk, optužen za nacističke ratne zločine, stigao je jutros u Minhen, pošto je sinoć posle višenedeljnog odlaganja deportovan iz SAD.

Demjanjuk je u Nemačku prebačen specijalnim avionom opremljenim medicinskom opremom, a u pratnji je bila tročlana medicinska ekipa.

Kako su najavile nemačke vlasti, planirano je da Demjanjuk, zaštićen od očiju javnosti, bude prebačen u zatvor Štadelhajm. Tamo će biti podvrgnut lekarskom pregledu, a potom će mu biti pročitan nalog za hapšenje koji ima 20 stranica.

Nemačko tužilaštvo Demjanjuka tereti da je u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu najmanje 29.000 evropskih Jevreja. Suđenje u Nemačkoj je moguće, jer je među žrtvama bilo i 1.900 Jevreja iz Nemačke čiji su lični podaci u međuvremenu u potpunosti postali poznati.

Centar Simon Vizental pozdravio je proterivanje Demjanjuka u Nemačku i današnji dan nazvao "veoma važnim za pravdu". Direktor Centra u Jerusalimu, Efraim Zurof naglasio je da u Demjanjuku "ne treba gledati starca, već mladića koji je u cvetu mladosti svu svoju energiju trošio na to da ubija muškarce, žene i decu".

Pogledajte još