Izdato prvo rešenje o osnivanju firme u skraćenom postupku

BEOGRAD, 12. maja 2009. (Beta) - U Agenciji za privredne registre u utorak je uručeno prvo rešenje o registraciji firme po skraćenom postupku.

Time je u Srbiji počeo sa radom "jednošalterski sistem" registracije koji je proces osnivanja preduzeća i radnji skratio na četvrtinu prethodnog, na pet do šest dana.

Prvo rešenje o registraciji po novoj proceduri ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić uručio je Biljani Sekulović-Deves koja je u Beogradu otvorila firmu za trgovinu, konsalting i menadžment usluge "Bisal grup".

Dinkić je kazao da je Srbija uvela "jednošalterski sistem" registracije koji će omogućiti da se preduzeće registruje na jednom mestu, uz dobijanje poreskog identifikacionog broja (PIB), broja Fonda PIO, kao i broja Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović precizirao je da se po novoj proceduri popunjava samo jedna registraciona prijava za osnovanje preduzeća ili radnje, odnosno da građani "administrativno ulaze u sistem procedure osnivanja obraćanjem APR".

Pogledajte još