Projekat:Obuka seoskih domaćinstava

Od kraja aprila do kraja maja, u selima novovaroške opštine, organizuje se serija predavanja sa radionicama sa ciljem unapređenja postojeće ponude seoskog turizma ali i podsticanja ostalih domaćinstava da započnu da se bave ovim vidom turizma.

Nosilac projekta je Udruženje poljoprivrednika Javorci iz Nove Varoši sa partnerskom organizacijom TO Nova Varoš.

Projekat se realizuje u okviru PRO Programa razvoja opština jugozapadnog dela Republike Srbije a finansira od strane švajcerske vlade, Evropske unije i UNDP. 

Ceo projekat se sastoji iz nekoliko segmenata: 

- obuka sa radionicama o seoskom turizmu koju sprovodi mr Radomir Stojanović iz Beograda
- osnovna informatička obuka za seoska domaćinstva koju sporovodi sertifikovana škola informatike ”Sveti Sava” iz Čačka
- izrada specijalizovanog sajta o seoskom turizmu opštine Nova Varoš 

Obuka se sprovodi na 4 lokacije: sela Radoine, Božetići i Akmačići sa gravitirajućim selima i u samoj Novoj Varoši. 

Obuka je tako koncipirana da polaznici steknu praktična znanja koja mogu da primene u komunikaciji sa gostima i turističkim agencijama kao i kod pripreme svojih domaćinstava za kategorizaciju (priprema domaćinstava, gastonomska ponuda, dodatne usluge, formiranje cena, promotivne aktivnosti, kanali prodaje, poznavanje propisa...). 

Polaznici će se upoznati sa iskustvima seoskih turističkih domaćinstava iz zemlje i inostranstva kao i sa pozitivnim i negativnim primerima iz prakse. 

U okviru radionica, polaznici će naučiti kako da urade kućni red, cenovnike, inventarsku listu; kako se vodi neophodna dokumentacija, kako se rešavaju eventualne konflikte situacije sa gostima i sl.

Cilj ovog projekta je da se novovaroška sela ozbiljnije uključe u ponudu seoskog turizma Srbije ali tako da ta ponuda bude u funkciji zadovoljenja zahteva i očekivanja savremene turističke tražnje.

Pogledajte još