Trese li se Crna Gora?

Docent Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić kaže da je dobar izborni rezultat Miodraga Lekića u psihološkom smislu poraz DPS-a. Vrlo je verovatno da su dobili izbore, navodi Bešić, ali dodaje da je to slab rezultat u poređenju sa oktobarskim parlamentarnim izborima.

Kaže i da je na to uticao bojkot glavnog partnera SDP-a, ali ne misli da su ti glasovi jedini razlog lošeg rezultata Filipa Vujanovića.

"Izlasnost u Ulcilju, Rožajama, Plavu je bila mala, a to su tradicionalne baze DPS-a. Ne samo da je SDP otkazao poslušnost DPS-u, nego i manjinsko biračko telo koje je bilo podrška DPS-u na svim izborima, pa i na referendumu 2006. godine", navodi Bešić.

Bešić kaže da su oni koji su glasali za Lekića više glasali protiv DPS-a.

"Da su samo u još većoj meri manjine otkazale poverenje Vujanoviću, rezultat bi bio još drugačiji", ističe Bešić.

Kako navodi, više ne postoji uverenje DPS-a da ne može da izgubi izbore. Na pitanje da li bi DPS mogao da izgubi podršku SDP-a u parlamentu, Bešić kaže da se to u ovom trenutku neće desiti, ali da je sukob te dve stranke moguć na duži rok.

"U samoj izbornoj noći Milo Đukanović je uputio ozbiljne reči SDP-u, već sutradan je rekao da nema raskida vladajuće koalicije. U ovom trenutku će se ti sukobi sanirati, ali na duge staze dve stranke imaju razmimoilaženja o raznim pitanjima", navodi Bešić.

Miljan Premović iz Naprednog kluba kaže da je Lekić moralni pobednik izbora, bez obzira što izborni rezultati još nisu konačni.

"Sedam hiljada je razlika u glasovima, a mi smo imali mesec dana pre izbora upis novih osam hiljada birača", navodi Premović.

Miljan Premović kaže da se trećini Srba u Crnoj Gori osporavaju osnovna ljudska prava, a da je svaka politička promena nada da će se nešto promeniti na bolje.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je Miodrag Lekić oživeo opoziciju u Crnoj Gori.

Test za vladajuću koaliciju će, kako navodi, biti u martu iduće godine kada se održavaju lokalni izbori u 12 opština, koji su uvek više od lokalnih izbora.

"Uspeh Lekića može da dovede do formiranja jedinstvenog fronta, sada je došlo do ohrabrenja uprkos porazu, opozicija može da stvara sliku da je vlast smenjiva", navodi Dejan Vuk Stanković i dodaje da joj na ruku ide i to što je ekonomsko-socijalna situacija u zemlji teška.

Milo Đukanović, kako navodi, ima dva nivoa odgovornosti, da sačuva stranku i vođenje države.

"Vlast se suočava sa negativnim trendovima u zemlji i sa bolje organizovanom opozicijom, pa će teže izlaziti na kraj nego ranije", smatra Vuk Stanković.

Miloš Bešić kaže da bi određene političke promene bez sumnje donele dobro Crnoj Gori, ali dodaje da je to više zadatak opozicije nego vlasti.

"Kad su se prvi put organizovali i ujedinili, kad su imali dobrog kandidata, ugrozili su vlast", navodi Bešić.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još