Srbija na 13. mestu po broju žalbi Evropskom sudu

BEOGRAD, 12. maja 2009. (Beta) - Srbija je na 13. mestu u Evropi po broju žalbi građana Evropskom sudu za ljudska prava što pokazuje da u državi "nešto sistemski ne funkcioniše", rekao je u utorak zastupnik države pred sudom u Strazburu Slavoljub Carić.

Predstavljajući zbirku odluka i presuda Evropskog suda za ljudska prava u periodu mart 2008-2009, Carić je kazao da je i dalje glavni razlog žalbi Evropskom sudu povreda prava na suđenje u razumnom roku, i da broj žalbi građana Srbije raste iz godine u godinu.

Carić koji je i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, naveo je da su u zbirci predstavljeni stavovi iz presuda koji "mogu služiti kao orijentir domaćim sudovima, advokatima i građanima".

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kazao je da je Evropsku sud za ljudska prava poslednja instanca gde građani mogu da zatraže zaštitu svojih prava, ali i da predstavlja "korektor" rada državnih organa, pre svega pravosudnih. "Ovim presudama dobijamo poruku da je potrebno reformisati pravosuđe kako bi bio pouzdan zaštitnik ljudskih prava", rekao je ministar.

Pogledajte još