Zagreb: Pokrenuta istraga zbog droge, dvojica državljana Srbije pod istragom

Osumnjičeni su, zajedno s još 4 osobe iz BiH i Crne Gore, od kraja 2012. do 12. aprila 2013. na području Hrvatrske, BiH i Crne Gore, u zajedničko delovanje povezali više osoba s tačno određenim ulogama i zaduženjima radi kontinuirane nabavke i krijumčarenja većih količina kokaina, heroina, marihuane i amfetamina iz Albanije preko Crne Gore i BiH u Hrvatsku.

Ostali osumnjičeni su, u skladu sa prethodnim dogovorom, bili zaduženi za preuzimanje i prevoz droge iz Crne Gore i BiH u Hrvatsku, kao i njenu dalju prodaju na području Hrvatske.

USKOK je na svojim internet stranicama objavio da je prilikom hapšenja osumnjičenih pronađeno 17,5 kilograma marihuane i 523 grama heroina.

Veća količina droge koja je trebalo da bude prokrijumčarena u Hrvatsku radi dalje prodaje, pronađena je i oduzeta u Crnoj Gori i BiH, navodi USKOK. Istražnom sudiji Županijskog suda u Zagrebu predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv 12 osumnjičenih.

U akciji "Šetač" protiv narko mafije, koju su sprovele policije Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore, uz učešće hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, uhapšena je 51 osoba i oduzeto više od 380 kilograma droge, rečeno je danas na konferenciji za novinare u sedištu policije u Zagrebu.

Vrednosti zaplenjene droge je 5,5 miliona kuna (724.000 evra), a oduzete su i značajne količine naoružanja, municije i eksploziva.

Dražen Rastović, šef Službe kriminaliteta droga, Slobodan Šašić zamenik direktora Kancelarije, Zoran Mandić načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske i predstavnici Dubrovačko-neretvljanske policijske uprave složili su se da je to najveća regionalna akcija u borbi protiv šverca droge koja je pripremana više meseci.

Početna saznanja hrvatske policije, pre svega, Dubrovačko-neretvanske policijske uprave ukazivala su na postojanje organizovane grupe hrvatskih, bosansko - hercegovačkih i crnogorskih državljana koji se bave švercom i preprodajom većih količina marihuane sa područja Albanije, preko Crne Gore i BiH za ilegalno narko tržište Hrvatske, Srbije i Zapadne Evrope.

Pored hapšenja 51 osobe, u akciji na teritoriji četiri zemlje zaplenjeno je oko 376 kg marihuane, 523 grama heroina, dve biljke indijske konoplje, sedam pištolja, jedna puška, 22,2 kg plastičnog eksploziva, devet ručnih bombi, dva samostrela, 4.350 komada municije raznih kalibara, tri laptopa, više mobilnih telefona i SIM kartica.
...

U Hrvatskoj je uhapšeno 11 hrvatskih državljana i dvoje državljana Srbije, dok je jedan hrvatski državljanin u bekstvu.

Četiri državljanina Hrvatske uhapšena su na području Dubrovnika, tri na području Zagreba i tri na području Splita. Na dubrovačkom području uhapšeni su državljanka Hrvatske i dva državljanina Srbije.

Na dubrovačkom području uhapšen je i jedan od organizatora, dok je drugi organizator uhapšen u Sarajevu, rečeno je na konferenciji uz podatke da je u BiH uhapšeno 19, Crnoj Gori 16 i u Srbiji tri osobe.

Vrednost zaplenjene droge u Hrvatskoj na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 340.000 kuna (44.736 evra), dok je ukupna vrednost zaplenjene droge na ilegalnom narko tržištu oko 5,5 miliona kuna (724.000 evra), dok bi u uličnoj preprodaji dostigla i znatno viši iznos. Svi uhapšeni predati su istražnim organima.

Istražni sudija je prihvatila predlog Kancelarije i protiv svih 12 osumnjičenih je određen istražni zatvor, izjavio je Šašić.

Izvor:B92

Pogledajte još