Rusija uzvraća udarac: Objavila crnu listu sa 18 Amerikanaca

Na listi koju je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova nalazi se i Džon Ju, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je odobravao stroge metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam, dva bivša komandanta u zatvoru Gvantanamo, kao i jedan general major u penziji i admiral.

Rat listama nije naš izbor, ali mi ne možemo da ignorišemo otvorenu ucenu, navedeno je saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Na ruskoj "crnoj listi" američkih zvaničnika nalazi se, takođe, 18 američkih zvaničnika koji su "prekršili ljudska prava".

Među ljudima sa američke "crne liste", kojima će biti zabranjene veze i zamrznuta sredstva u SAD, 16 njih je direktno povezano sa slučajem ruskog uzbunjivača Sergeja Magnickog, koji je umro u zatvoru 2009. godine, a dve osobe nemaju veze sa tim slučajem, navodi izvor iz Kongresa.

Lista sa imenima Rusa sastavljena je u okviru zakona nazvanog "Zakon Magnicki", koji je Kongres usvojio u decembru, a nazvan je po ruskom advokatu Sergeju Magnickom, uhapšenom 2008. godine zbog utaje poreza nakon što je optužio zvaničnike ruske policije za krađu 230 miliona dolara.

Magnickog su tukli u zatvoru, gde nije dobijao lekarsku pomoć, a tamo je i preminuo 2009. godine.

Prema "Zakonu Magnicki", američka administracija morala je do danas da sačini prvu listu ljudi povezanih sa slučajem Magnicki ili drugim "grubim kršenjima međunarodno priznatih ljudskih prava" u Rusiji.

Rusija smatra "Zakon Magnicki" spoljnim mešanjem u njena unutrašnja pitanja i upozorava da bi mogla da odgovori objavljivanjem liste Amerikanaca koje optužuje za kršenje ljudskih prava, pored mere odmazde koju je već usvojila, zabranivši američkim parovima da usvajaju rusku decu.

Izvor: Kurir

Pogledajte još