Izrael odbio da pusti palestinskog zatvorenika na samrti

On je rekao da su ga izraelski zvaničnici obavestili da je Samer Isavi, koji s prekidima odbija hranu vise od osam meseci, "u kritičnom stanju i mogao bi da umre svakog trenutka".

Tridesettrogodišnji Isavi je prvi put uhapšen 2002. godine i osuđen na 26 godina za aktivnost u levičarskom Demokratskom frontu za oslobođenje Palestine, navodi AFP.

On je pušten u okviru razmene zatvorenika u oktobru 2011, ali je ponovo uhapšen, jer je narušio uslove oslobađanja putovanjem na okupiranu Zapadnu obalu iz anektiranog istočnog Jerusalima.

Jedan izraelski zvaničnik kazao je da je Isavi išao tamo da osnuje "terostičku ćeliju". Izrael je naredio da odsluži ostatak prvobitne kazne.

Zbog dugotrajnog štrajka glađu zdravlje mu se pogoršalo i sada je u izraelskoj bolnici.
Izraelski zvaničnici su rekli da bi mogao odmah da bude pušten u pojas Gaze, ali je Kareka objasnio da su Palestinci tražili da bude privremeno prebačen na Zapadnu obalu. Oni su planirali da ga pošalju u Evropu na nekoliko meseci kako bi se lečio i da se posle vrati, ali je izraelska strana to odbila.

Izraelski zvaničnik je rekao da je Izrael obavestio EU i UN da je voljan da pusti Isavija i da bude proteran u inostranstvo , ali je advokat saopštio da je njegov klijent to odbio.

Portparol EU je kazao da nije primljen nikakav zvaničan predlog.

Isavi je poslednji od četvorice palestinskih zatvorenika koji već dugo štrajkuju glađu nakon što su dvojica u februaru ponovo počela da uzimaju hranu, a treći je pristao da bude prognan u pojas Gaze sa Zapadne obale na 10 godina.

Izvor: Blic

Pogledajte još