Borba za svakog đaka prvaka

Do kraja maja, traje upis đaka u prvi razred osnovne škole. Zbog loše demografske slike Srbije, nadležni procenjuju da će u septembru u školu poći 71 i po hiljada prvaka, odnosno oko hiljadu i po manje nego prošle godine. Samim tim, biće i manje posla za prosvetare, pa se škole takmiče kako da upišu što više prvaka.
Pripremila Natalija Sinanović

Roditelji se najpre raspituju o kvalitetu nastave, stranim jezicima koji se uče, produženom boravku. Većina škola je, da bi privukla što više đaka, u kampanju krenula još u prvom polugodištu.

Direktor OŠ "Stari grad" kaže da su radili "malo žešću propagandu", pravili plakate, upoznali roditelje, slali im pozive. "imamo određene kontake i nadamo se da ćemo da upišemo dovoljan broj", rekao je Vučinić.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može da pohađa i školu kojoj teritorijalno ne pripada. Procenjuje se da je takvih đaka oko trideset odsto.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović kaže da je poslednjih godina škola "postala jedna vrsta preduzeća koja nekim svojim imidžom mora jednostavno da privuče učenike", s obzirom da je prvaka sve manje".

Broj prvaka neravnomeran je po opštinama i okruzima. U Beogradu će ih biti više nego lane dok će, procenjuje se, Pčinjski okrug ostati bez 25 odeljenja. Što znači, manje posla za učitelje i nastavnike.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović ističe loše demografsko stanje u Srbiji i dodaje da ministarstvo nastoji da za prosvetare koji nemaju pun fond časova nađe posao u školskoj upravi, opštini ili gradu.

Koliko će tačno prvaka biti, znaće se tek krajem septembra, jer će se do tada upisati i deca starija od sedam i po godina, koja zbog bolesti ili drugih razloga to ne učine tokom proleća.

(Izvor: RTS )

Pogledajte još