Bajatović:Protesti sve do raspisivanja izbora u Vojvodini!

"Bićemo uporni sve dok se ne sklone oni koji su godinama profitirali, ekonomski i politički, na pitanju autonomije Vojvodine, a od toga su korist imali samo oni, a štetu mi, Vojvođani", rekao je Bajatović i dodao da će SPS, njeni članovi i simpatizeri podržati i organizovati građansku inicijativu (peticiju) za promenu vojvođanske vlasti.

Bajatović je pozvao predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da "povuku politički pamflet koji je dobio naziv deklaracija" i da otvore dijalog sa opozicijom kako bi se u političkom dogovoru došlo do raspisivanja novih pokrajinskih izbora.

Prema oceni lidera vojvođanskih socijalista, u toku je organizovani medijski vapaj Demokratske stranke da prikaže kako je najveći skup Vojvođana, održan u Novom Sadu pre dva dana najveći politički skup u poslednjih dvadeset godina, a koji je prošao bez ijednog incidenta, napad na Bojana Pajtića.

"Istina je da je to početak borbe da se prekine dvanaestogodišnja neodrživa ekonomska, socijalna i politička praksa vojvođanske administracije koja je uništila sve elemente funkcionalne autonomije Vojvodine (Fond za razvoj, Fond za kapitalna ulaganja, Razvojna banka Vojvodine...) koje je postavio Ustav i zakoni Republike Srbije", rekao je Bajatović.

"Sada, sa horom onih koji su navikli da profitiraju na uvođenju demokratije, hoće medijskim spinovanjem da sakriju siromaštvo, nezaposlenost i ekonomsku bedu Vojvodine", rekao je Bajatović uz napomenu da će zbog toga aktuelna pokrajinska vlast pokušati da radikalizuje vojvođansku političku scenu.

Time, kako je kazao, žele odbranu fotelja uz internacionalizaciju "izmišljenog vojvođanskog pitanja" u evropskim institucijama i latentnu pretnju separatizmom za koji i jedni i drugi (Pajtić i Pastor) znaju da ga građani Vojvodine neće dozvoliti.

Bajatović je rekao da je očigledno da ovakav scenario vojvođanske administracije šteti, pre svega, interesima Vojvođana i predstavlja pokušaj dubokog političkog cepanja i destabilizacije Srbije sada, kada je jedinstvo najpotrebnije.

"Ako igde u Srbiji ima Evrope, onda je to u Vojvodini. Po svom mentalitetu, kulturi, kvalitetu suživota, verskoj i nacionalnoj toleranciji, po svom bogatstvu i vrednim ljudima, Vojvodina mora biti ponos i motor Srbije i njenog razvoja. Dakle, mesto sveukupnog razvoja, a ne arena opljačkanih radnika, siromašnih seljaka, propalih fabrika i bahatih funkcionera, koji se uglavnom trude da nam vređaju inteligenciju", kazao je Bajatović.

(Izvor: Kurir, Tanjug)

Pogledajte još