NASA: Astronauti moraju da nauče ruski jezik!

"Program je shvaćen vrlo ozbiljno, jer je potrebno zaista dobro znanje ruskog jezika, naročito u situacijama ako se, na primer, dogodi nepredviđena situacija, a problem se hitno mora rešiti radio kontaktom sa Rusijom", kaže Dejvid Sen-Žak, kanadski astronaut i lekar, dodajući da astronauti moraju da govore ruski jezik tečno, da bi mogli brzo da reaguju.

"Poenta nije da savršeno pišete, već da komunicirate. Slično je kao kada poslovni ljudi uče strani jezik. Fokus je na razumevanju kolokvijalnog govora, ali i specifičnih termina. Znam sve one reči za svemirski hardver i te lude ruske akronime, ali verovatno ne znam ime nekog cveta", objasnio je Sen-Žak.

Obuka podrazumeva i odlazak u Rusiju, kako bi se naučilo sve o programu "Sojuz", kao i ruskim segmentima Međunarodne svemirske stanice.

"Na kraju dana, ovakvi treninzi teraju da se shvati da su međunarodni odnosi zapravo oblik međuljudskih odnosa, a govoriti jezik je fundamentalna stvar. To je ono što pomaže da se prevaziđe poslovno iskustvo i da se prevede u životno iskustvo kroz koje se prolazi sa drugom osobom, drugom zemljom", kaže Dejvid Sen-Žak.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još