Stano: File ne menja Eštonovu

"To jednostavno nije istina", kazao je Tanjugu Fileov portparol Peter Stano.

"Blic" je prethodno, pozivajući se na diplomatske izvore, pisao da je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton završila je sa ulogom posrednika u pregovorima Beograda i Prištine i da će novi posrednik u pregovorima, najverovatnije biti File, koji je od ranije zainteresovan za tu ulogu.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u intervjuu listu "Danas" da će Beograd nastaviti pregovore s Prištinom, ako treba i bez posrednika, jer nema drugog načina za rešenje kosovskog problema.

''Srbija je spremna ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, pre svega zato što je problem Kosova problem Beograda i problem Prištine, i mi moramo i da nađemo način da ga rešimo'', rekao je Dačić.

On je istakao da je najrealnije da prestane da se rešavanje najvećeg problema Srbije vezuje samo za približavanje EU.

''Mi Kosovo rešavamo da bismo mogli normalno da živimo, a ne da bismo dobili datum. Taj datum je, opet, svakako naš cilj, i to iz istog razloga - da bismo, konačno, živeli normalno''
, rekao je premijer.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da su u toku intenzivne diplomatske aktivnosti i da postoji "snažan pritisak sa više strana" da se postigne dogovor između Beograda i Prištine.

Bivši šef pregovoračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da će vlast u Srbiji za deset dana ipak postići sporazum s Prištinom, rekavši "mi nećemo podmetati nogu kao što su oni nama radili".

(Izvor: B92 )

Pogledajte još