Mirel: Rano za prognoze o beloj šengenskoj listi

BEOGRAD, 12. maja 2009. (Beta) - Zvaničnik EU za proširenje Pjer Mirel izjavio je danas u Beogradu da su sve spekulacije o tome koja će zemlja i kada ući na "belu šengensku listu" preuranjene i da Evropska komisija želi pre svega da pripremi dobro utemeljene izveštaje o napretku država zapadnog Balkana u tom procesu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka Stalnog unapređenog dijaloga EU i Srbije, Mirel je rekao da će odluka o daljoj viznoj liberalizaciji zavisiti od toga koliko koja zemlja ispunjavanja za to predviđene uslove.

Mirel, koji je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU, istakao je da Evropska komisija još nije završila procenu i da mora da razjasni još neka pitanja sa više zemalja obuhvaćenih procesom vizne liberalizacije.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je posle sastanka da vlasti Srbije "uveliko rade" sa ekspertima Evropske komisije na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i ocenio da je posao "na dobrom putu".

Pogledajte još