Kriza na Bliskom istoku „ubija“ cene akcija

Novi talas nasilja u regionu Bliskog istoka i juče je „ubijao“ cene akcija na vodećim berzama u Londonu, Njujorku i Tokiju, dok je poslovanje na deviznim tržištima bilo mirnije, uz manju promenu kurseva najvažnijih valuta. Najveća promena zabeležena je sinoć na berzi akcija u Tokiju gde je poznati Nikei indeks vrednosnih papira vodećih japanskih kompanija opao, peti dan zaredom, na 14.437,24 poena, ili 2,75 odsto ispod prekjučerašnjeg nivoa.

Investitori na Tokijskoj berzi su reagovali negativno i znatno oborili vrednost akcija posle izveštaju o rasplamsavanju borbi koje izraelska vojska vodi na teritoriji Libana. Izraelski avioni su tri puta bombardovali libanske vojne položaje u jugoistočnom Bejrutu, pa je taj događaj nadjačao pozitivne signale na tržištu koji su prethodno došli s japanske ekonomske scene. Zabrinutost zbog mogućeg privrednog usporavanja u SAD takođe je uticala na pad akcija nekih japanskih kompanija, ukljčujući čuvenog proizvođača elektronskih uređaja „Soni“ čiji vrednosni papiri su pojeftinili u odnosu na prekjučerašnji nivo čak 3,5 odsto. Akcije kompanije „Kanon“ su opale 3,6 odsto, a korporacije „Seiko epson“ još više − 4,6 procenta.

Pojeftinjenje akcija zabeleženo je i prilikom jučerašnjeg otvaranja poslovanja na njujorškom Volstritu, gde su opala oba glavna indeksa − Dau Džons i Nazdak. Na tržištu akcija u Londonu takođe je, tokom rane popodnevne trgovine, zabeležen pad cena akcija, a poznati britanski indeks FTSE 100 vredeo je 5.675 poena, ili 26 poena niže nego preksinoć u zaključnom poslovanju. Na deviznim berzama u Evropi evro je blago ojačao posle najnovijeg povoljnog izveštaja o stanju nemačke privrede koja ima ključni značaj za ekonomiju zone evra i cele Evropske unije. Evro je kotirao 1,2536 dolara, što je simboličnih 0,14 odsto više u odnosnu na juče, dok je američka valuta istovremeno oslabila na 116,83 jena, prema prekjučerašnjih 117,28.

Dolar je prekjuče nešto snažnije napredovao zbog esklalacije nasilja na Bliskom istoku, ali očito je da uprkos daljem širenju sukoba to nije dovoljno da podstakne nov rast kursa američke valute. Ukoliko bi, međutim, usledilo dalje širenje krize i pojačanje vojnih dejstava u kriznom regionu nije isključeno dalje jačanje berzanskih pozicija dolara, iako su takvu mogućnost berzanski poslenici donedavno skoro sasvim isključivali. (“Pregled”)

Pogledajte još