BBC ugrozio studente u Severnoj Koreji?

LSE je ocenila u saopštenju da je BBC izložio studente riziku time što je u ekipi bio tročlani novinarski tim, od kojih se jedan lažno predstavljao kao postdiplomac LSE. Oni su prikupljali materijal za emisiju koju će BBC emitovati sutra, piše Asošiejted pres.

LSE tvrdi da je bezuspešno nastojao da ubedi BBC da emisiju ne emituje.

BBC-jev novinar Džon Svini, za kojeg zvaničnici LSE tvrde da je "glumio" postdiplomca, izjavio je danas da je pokušaj ovog univerziteta da spreči emitovanje - "potpuno pogrešna stvar".

LSE je optužila BBC da nije unapred saopštio svoje planove izveštavanja u vezi sa grupom koja je išla u Severnu Koreju. U toj zemlji, svako strano izveštavanje mora biti pod strogim nadzorom.

U jednom mejlu, upućenom studentima i zaposlenima na LSE, ugledni univerzitet se požalio da je priča BBC-jeve "Panorame" o Severnoj Koreja "napravljena tako što je kao dimna zavesa korišćena poseta" Grimšo kluba - studentskog društva unutar LSE - ovoj komunističkoj zemlji.

Poseta se odvijala od 23. do 30, marta, a članovi grupe su pored Svinija bili i novinari Aleksander Nijakaris i Tomiko Svini.

Uoči puta, ostatku grupe nije bilo poznato da su oni novinari koji rade za BBC ili su u njemu zaposleni, a oni su, praveći se da su turisti, tokom posete otvoreno snimali u svrhu pravljenja 'Panoramine' emisije", navodi se u mejlu.

LSE je ocenila da bi studenti dospeli u "ozbiljnu opasnost" da su severnokorejske vlasti razotkrile identitet troje "turista".

BBC i njegova "Panorama" već su bili na udaru kritika zbog načina na koji su istraživali navodne seksualne zloupotrebe pokojnog BBC-jevog voditelja Džimija Sevila, legende tog medija.

Britanski javni servis za sada ne odgovara na prozivke LSE. Svini je jutros branio BBC tvrdeći da LSE-ova verzija događaja nije tačna.

Prema najavi sutrašnje "Panorame", Svini i dvočlana novinarska ekipa uključujući njegovu ženu proveli su "osam dana u tajnosti" u Severnoj Koreji.

(Izvor: B92)

Pogledajte još