Pajtić: Nema ničeg spornog u deklaraciji

Prema njegovim rečima, deklaracija poziva na poštovanje Ustava i zakona i predstavlja vapaj za njihovo poštovanje.

"Ako se ne poštuju zakonska prava Vojvodine, sutra se neće poštovati ni prava intelektualaca", istakav je predsednik Vlade Vojvodine u emisiji "Utisak nedelje".

On smatra da problem postoji, ali negira da je to zapravo trenutak lansiranja predloga deklaracije o zaštiti prava Vojvodine.

"To nije pitanje trenutka, jer smo mi odložili usvajanje deklaracije. Nama nije bitan datum. Takođe, njome nećemo osporiti pregovore sa Kosovom i evrointegracije Srbije", naglasio je Pajtić.

On kaže da je "taj trenutak izabran jer su problemi kulminirali".

"Govorimo o jednoj rečenici koja nije razgrađujuća. Dogovorili smo se da ćemo je izbaciti. Ona nije ni važna. Hteli smo da kažemo da smo privrženi Srbiji. Ovo nije vojvođanska priča, već borba za poštovanje prava. Da li je sporan datum? Svaki put kada bi pokrenuli priču o deklaraciji, datum (njenog usvajanja) bi bio sporan", objasnio je on.

On je negirao da je za glasanje o deklaraciji namerno izabrao dan kada je osnovana NDH.

"Ne bih pravio tu paralelu. Sednica (Skupštine Vojvodine) je trebalo da bude osam dana nakon tzv. dana D, odnosno 2. aprila, Datum se stalno menja, ne možemo da čekamo doveka. Danas se dešavaju bizarne stvari – oni koji uskraćuju prava Vojvodini optužuju vladu Vojvodine za nezaposenost, lošu privatizaciju...", kaže Pajtić.

(Izvor: B92)

Pogledajte još