Srbija „nema” ministre odbrane i unutrašnjih poslova

Obavljajući uloge premijera i prvog potpredsednika Vlade, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić zapustili su svoje ministarske funkcije u resorima odbrane i unutrašnjih poslova, zbog čega bi, prema ocenama sagovornika Danasa, trebalo preispitati njihove duple funkcije prilikom najavljene rekonstrukcije Vlade Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade, a ujedno i predsednik trenutno najveće parlamentarne stranke SNS, od formiranja Vlade najviše svojih aktivnosti posvetio je borbi protiv korupcije. Poslednjih nedelja uključen je i u dijalog sa Prištinom, nedavno je doneo odluku da se ukida pretplata i da RTS prelazi na budžet, inicirao je Komisiju za istragu ubistava novinara, a nekoliko puta bavio se i dešavanjima u sportu. Kao ministar odbrane, osim ceremonijalnih aktivnosti, ugovarao je vojnu saradnju sa Rusijom, UAE, SAD, Italijom, Kiprom, Angolom, Kanadom... S druge strane, sagovornici Danasa smatraju, ne sporeći ulogu Ivice Dačića u briselskim pregovorima sa Prištinom, da je on kao ministar unutrašnjih poslova mnogo manje vidljiv u odnosu na prethodni mandat u tom resoru.

Ministar ne kontroliše policiju
Prema poslednjem istraživanju koje je Beogradski centar za bezbednosnu politiku sproveo u martu, trećina građana Srbije smatra da ministar unutrašnjih poslova ne kontroliše policiju, a isto toliko njih smatra da se ministar o radu policije informiše kroz neformalne, partijske kanale.
„To sve ukazuje da građani ne vide da se u policiji dešavaju suštinske reforme, odnosno da se njome ministar ne bavi u dovoljnoj meri, već da je prepuštena sama sebi“, ukazuje Predrag Petrović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić kaže za Danas da akumulacija funkcija i personalizacija vlasti „drastično ugrožavaju i urušavaju institucionalni sistem“. On dodaje da bi zato pravilnikom o radu vlade trebalo zabraniti da premijer i potpredsednik vlade mogu biti ujedno i ministri, jer to nije uobičajena praksa ni u drugim evropskim političkim sistemima.

Mi danas imamo situaciju da se premijer i prvi potpredsednik više bave drugim stvarima nego onim što im je osnovni zadatak. Ministar unutrašnjih poslova je zapravo ministar za Kosovo, a kao premijer uopšte se ne bavi privredom i ekonomijom, već je to skroz prepušteno ministru finansija. S druge strane, imamo i ministra odbrane koji to zapravo i nije, već je ministar za borbu protiv korupcije“, naglašava Krstić.

Prema njegovim rečima, Srbija se trenutno nalazi u jednoj „paradoksalnoj situaciji“ u kojoj se uglavnom jedan čovek pita za sve, što „vrlo lako može skliznuti u neki oblik autoritarnog populizma“.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović kaže za Danas da bi u najavljenoj rekonstrukciji vlade bilo dobro preispitati i rad premijera i prvog potpredsednika i utvrditi „koju funkciju oni doista obavljaju valjano, a kojih bi trebalo da se odreknu“. Prema njegovim rečima, gomilanje moći u rukama jednog čoveka je „opasno za demokratiju“ i jedna osoba ne može da obavlja valjano više poslova istovremeno.

Petrović ukazuje na to da je Aleksandar Vučić najčešće obavljao poslove koji se odnose na borbu protiv korupcije i kriminala, pa je tu najviše početnih rezultata i imao. Međutim, kako dodaje, kao ministar odbrane nije imao zapaženije rezultate. „Jesu najavljeni poslovi iz oblasti vojne industrije, ali je to nastavak politike prethodnog ministra. Nedostaje dalja reforma Ministarstva i vojske“, napominje Petrović.

On ukazuje da je slična situacija sa Ivicom Dačićem, koji obavlja dve važne državne funkcije - predsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova, dok je ujedno i predsednik SPS. To se, kako napominje, odražava negativno na reformu MUP i policije.

Bivši koministar policije Božo Prelević ističe za Danas da nema dovoljno informacija o radu Ministarstva odbrane i MUP, ali da generalno nije dobro za državu imati ljude na čelu tako važnih resora koji imaju još neku od važnih funkcija. Prema njegovim rečima, MUP, na primer, dnevno ima i na hiljade odluka koje treba doneti, tako da ako ministri nisu dovoljno aktivni, moraju imati dobro uigrani tim ljudi koji će pokriti sve poslove.

(Izvor: Danas )

Pogledajte još