Dizajn za nostalgiju

Serija izložbi pod nazivom "Dobar dizajn" biće otvorena 24.aprila u Muzeju 25. maj (Kompleks Muzeja istorije Jugoslavije, Botićeva 6)

Muzej istorije Jugoslavije organizuje seriju izlоžbi pod nazivom DOBAR DIZAJN, u saradnji sa Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i Muzejem za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, sa ciljem da skrene pažnju na važne pojave i autore u oblasti dizajna na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru kao i potrebu da se istraživanja istorije dizajna i vizuelnih komunikacija nastave. „Dobar dizajn“ bio je naziv diplome koju je Dizajn centar iz Beograda tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dodeljivao odabranim proizvodima kao oznaku izuzetnog kvaliteta.

Tokom dva meseca Muzej istorije Jugoslavije biće mesto susreta dizajnera, istraživača i kreativaca različitih generacija koji i danas nalaze inspiraciju u vizuelnom jeziku socijalizma, a šira publika imaće priliku da se podseti i upozna predmete koji su obeležili svakodnevicu Jugoslovena. Za vreme trajanja izložbi biće organizovana predavanja, razgovori, praktične radionice, dok će najmlađi imati priliku da otkriju svoje dizajnerske talente.

DOBAR DIZAJN čine izložbe:
- Dizajn centar (izložba Muzeja istorije Jugoslavije, autor Ivan Manojlović)
- Porcelanski sjaj socijalizma, dizajn porcelana: Jugokeramika/Inker, 1953 - 1991. (izložba Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, autorka Koraljka Vlajo)
- Skriveni dizajn – Odeljenje dizajna Rade Končar 1971 – 1990 (izložba Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, autorka Koraljka Vlajo)
- Iskra Nesvrstani dizajn 1946 - 1990. (izložba Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, autorke Cvetka Požar i Barbara Predan)

Posetioci DOBROG DIZAJNA moći će da se upoznaju sa radom dizajnerskih timova fabrika Rade Končar, Jugokeramika i Iskra, kao i da saznaju priču o danas gotovo nepoznatom Dizajn centru iz Beograda koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina promovisao kvalitetan dizajn i edukovao potrošače i proizvođače o važnosti dizajna u svim sferama života. Ove izložbe su prilozi uspostavljanja hronologije jugoslovenskog industrijskog dizajna i prilika za revalorizaciju dizajnerskih proizvoda i reafirmaciju njihovih autora. Jugoslovensko nasleđe iz oblasti dizajna još uvek je nedovoljno istraženo i ostaje „nesvrstano“ na mapi evropskog i svetskog dizajna.

Izložbe su otvorene od 24. aprila do 23. juna, svakoga dana osim ponedeljkom od 10 do 20 časova.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.