UNS: Mediji masovno krše kodeks

U tome su ovih dana naročito prednjačili Kurir, Informer, Blic, Alo i Naše novine, naveo je UNS u saopštenju i pozvao kolege da se vrate poštovanju privatnosti, dostojanstva i integriteta ljudi o kojima pišu.

"UNS deli ogorčenje dobrog dela javnosti zbog toga što je izveštavanje o masovnom ubistvu proizvelo masovno kršenje Kodeksa novinara Srbije"
, piše u saopštenju UNS-a.

UNS je upozorio i da tabloidi već danima zloupotrebljavaju šok i nevericu građana, odnosno njihovu potrebu da saznavanjem brojnih pojedinosti u vezi sa zločinom dokuče kako je tako nešto uopšte moglo da se desi.

Navodi se da Kodeks novinara Srbije zahteva od urednika i novinara da prilikom izveštavanja o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih vode računa o duhu saosećanja i diskrecije, kao i da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova.

"Novinari takođe imaju i zakonsku obavezu da poštuju pretpostavku nevinosti. Te odredbe Kodeksa, ali i mnoge važeće društvene norme, izvrgavaju se ruglu ogromnim naslovima u kojim se spekuliše o pobudama 'monstruma', o ulozi navodne 'kurve', o tobožnjem 'genu zla', o izmišljenim događajima iz 17. veka, o astrološkim besmislicama", piše u saopštenju UNS-a.

To novinarsko udruženje je saopštilo da je ovih je dana primilo više poziva, pisama i pritužbi građana i kolega novinara na račun izveštavanja beogradskih medija o strašnom zločinu počinjenom prošle sedmice u selu Velika Ivanča kraj Mladenovca.

(Izvor: B92)

Pogledajte još