Sveštenicima državna penzija

Najniža osnovica za sveštenike i verske službenike za celu 2012. godinu iznosi 19.498 dinara.

Ovom uredbom, koju je vlada donela 4. maja, uređuje se iznos, način i dinamika uplate doprinosa, a država će dotirati ove troškove čime će se obezbediti penzije za oko 2.000 sveštenika u Srbiji.

Prema rečima Jelice Timotijević, direktora Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu, pravo da po uredbi budu pomognuti iz budžeta ima 1.700 pravoslavnih, kao i 300 sveštenika rimokatoličke crkve, islamskog imama, protestantskih pastora...

Vlada će, kako i stoji u uredbi, uplaćivati doprinose na najnižu mesečnu osnovicu, a razliku doprinosa između najniže i izabrane mesečne osnovice uplaćivaće osiguranik, odnosno crkva ili verska zajednica u skladu s zakonom, pojasnio je Željko Simić, načelnik matične evidencije u PIO fondu.

Dakle, ukoliko je neki od sveštenika, bilo koje vere, koji po uredbi ima pravo na dotacije iz budžeta, nezadovoljan visinom osnovice na koju će mu država plaćati doprinose, a od čega će zavisti i njegova konačna penzija, razliku doprinosa između najniže i izabrane osnovice može sam sebi da uplaćuje.

Nadležni za poslove vera prenosiće sredstva na propisane uplatne račune doprinosa najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec, a oni koji su odgovorni za obavezno socijalno osiguranje dostaviće podatke o sveštenicima i promenama u osiguranju Poreskoj upravi.

Osnovica doprinosa za svakog osiguranika crkve, odnosno verske zajednice, opredeljuje se u saradnji s nadležnom organizacijom za obavezno socijalno osiguranje, kaže Simić i dodaje da poreznici donose rešenje o zaduženju na osnovicu doprinosa koju odredi crkva, odnosno verska zajednica.

Osnovica koja se odredi za određenog osiguranika ne može se menjati u toku tekuće godine. Što znači, kaže Simić, ukoliko je određeno da to bude najniža osnovica ona će važiti cele te godine, a crkva ili verska zajednica su dužne da predlog usaglašene osnovice dostave penzijskom ili zdravstvenom fondu do 15. februara.

Ukoliko po isteku tekuće godine ne dostave novi predlog osnovice, ona će nastaviti da važi i naredne godine. Do sada je, kaže Simić, bila praksa da sveštenici sami ili eparhije za njih uplaćuju doprinose u skladu s svojim mogućnostima. Važno je da uplate budu na vreme kako im poreznici ne bi zaračunavali dodatnu kamatu, naglašava Simić, dodajući da uplatom na najnižu osnovicu sveštenici neće biti degradirani.

Prosečna penzija sveštenika Srpske pravoslavne crkve iznosi oko 20.000 dinara. Novom uredbom vlade verski službenici će državu koštati po 153.000 dinara koliko iznose porezi i doprinosi.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još