Odbor DS: SNS da se izvini Pajtiću i Vasinu

Kako se navodi u saopštenju, mnoge televizijske stanice emitovale su uključenje narodnog poslanika Dragana Nikolića iz Vranja koji se u program javljao upravo iz Novog Sada.

SNS je, podsećaju iz pokrajinskog odbora DS, u saopštenju od 13. aprila pozvala zamenika predsednika DS Bojana Pajtića i predsednika Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslava Vasina da podnesu ostavke ako ne pronadju nijednog čoveka iz Vranja na skupu, nazivajući ih lažovima.

Pokrajinski odbor DS ističe da su toga dana, kada je bio miting u Novi Sad stizali autobusi iz Zaječara, Beograda, Kraljeva, Kruševca, Valjeva, Kragujevca, Jagodine, Zubinog Potoka, Niša i mnogih drugih gradova i opština Srbije o čemu, kako tvrde, postoje foto i video zapisi.

Vojvodjanske demokrate navode i da će insistirati da Agencija za borbu protiv korupcije istraži stvarne finansijere ovog, kako se smatraju, "skupog debakla koji je imao nameru da se u ovom teškom trenutku za Srbiju destabilizacijom i veštačkim stvaranjem problema skrene pažnja sa nesposobnosti republičke vlade".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je danas u otvorenom pismu predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića na televizijski duel.

SNS je danas nastavila da prikuplja potpisa za peticiju kojom traži povlačenje Deklaracije o Vojvodini, smenu Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

Prikupljanju potpisa, kako je rečeno, SNS-u su se pridružile partije i organizacije koje su učestvovale na mitingu u petak u Novom Sadu - Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret obnove, politička organizacija Treća Srbija...

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je zahteve da podnese ostavku, kao i zahtev da pokrajinska vlada iz procedure povuče Predlog deklaracije.

Potpuno je neprihvatljivo i za svaku osudu nedemokratsko ponašanje vojvođanske vlasti i Bojana Pajtića, i on bi trebalo da podnese ostavku, izjavio je lider DSS Vojislav Koštunica. Na ovu izjavu je reagovao pokrajinski odbor DS-a, koji je saopštio da Vojislav Koštunica ne treba da brani Ustav Srbije od Vojvodine, jer su za vreme njegovog premijerskog mandata i Crna Gora i Kosovo proglasili nezavisnost. DSS je odreagovao: DS srećom nije stigao da izda Kosovo do kraja.

SRS: Skreću temu sa Kosova

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić izjavio je danas da su Vojvodina i Kosovo i Metohija spojeni sudovi i tvrdi da kada god se skretala pažnja sa KiM nešto se organizovalo po Vojvodini.

Mirčić je na konferenciji za novinare održanoj u Novom Sadu kazao da SRS apeluje na političku svest i republičke i pokrajinske vlasti jer je ovo, kako je rekao, sudbonosni period za sudbinu KiM i same Srbije.

On je naglasio da se sada u Vojvodini organizuju skupovi koji su, kako smatra, u ovom trenutku "potpuno beznačajni a u isto vreme Tači najavljuje da će specijalnim jedinicama uz pomoć i podršku Euleksa sprovoditi i braniti ustav na celoj teritoriji KiM".

"Pitanje KiM daje nam odgovor u kojoj ćemo se državi probuditi i kakva će država da bude. Država je iznad svih nas i zato još jednom apelujemo na svest i republičkih i pokrajinskih vlasti", naglasio je potpredsednik SRS.

JS: Sačekati sa deklaracijom

Zamenik predsednika stranke Jedinstvena Srbija Petar Petrović je danas izjavio da nije pravi trenutak za Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, već treba sačekati da se reši "bolno pitanje" Kosova i Metohije.

Petrović je novinarima kazao da pitanje Vojvodine treba prepustiti na rešavanje institucijama države.

"Nije izabran pravi momenat da se ide sa tom deklaracijom, ipak je trebalo sačekati da se reši ovo bolno pitanje sa kojim se Srbija ovih dana suočava, a to je pitanje Kosova i Metohije, završetka pregovora, dobijanja najpovoljnijeg statusa za Srbe i ostale nealbance na Kosovu i Metohiji"
, kazao je Petrović danas posle sednice Skupštine Grada Jagodine.

On je kazao da JS ne podržava ni jednu stranu.

"Mi smo za to da institucije sistema, Ustavni sud i drugi organi ove države reše taj problem - ukoliko postoji, izmedju Ustava Republike Srbije i Statuta AP Vojvodina, i da predstavnici republičke vlade i Vlade AP Vojvodine sednu i dogovore se. Ovi protesti i deklaracija ništa dobro neće doneti gradjanima Vojvodine", kazao je Petrović.

Pogledajte još