Država zaboravila na njih: Petnica ukida prolećne seminare?

To je Tanjugu izjavio direktor ISP Vigor Majić, navodeći da su zbog nedostatka para prošle godine bili primorani da obustave pretplatu na naučne časopise, knjige za biblioteku, potrošni materijal...

"Zabrinuti smo kako ćemo dalje funkcionisati, jer nemamo dijalog ni komunikaciju sa Ministarstvom i ne znamo da li će i kada biti novca od države", rekao je Majić.

On se ipak nada da će prikupiti novac od sponzora i da neće morati da primene drastičnu meru obustave seminara.

"Bojimo se da će nedostatak novca početi da se oseća na padu kvaliteta aktivnosti u celini, jer smo prisiljeni da štedimo svugde. To otvara pitanje ima li smisla uopšte raditi ako će kvalitet programa biti nezadovoljavajući", istakao je Majić.

On je naveo da su još u decembru prošle godine Ministarstvu dostavili program za 2013. godinu i očekivali su da će biti ugrađen u njihov budžet.

Ministarstvo je, kako kaže, javno saopštilo da je predvidelo ISP u budžetu za 2013. međutim, još nisu dobili nikakve informacije u vezi sa sklapanjem ugovora za ovu godinu.

Majić kaže da ih zbunjuje što je Vlada Srbije stajala iza projekta proširenja kapaciteta ISP, a da su ipak suočeni sa velikom redukcijom sredstva i to kroz višestruko umanjenje, koje traje već četiri godine.

Obrazovni programi u ISP odvijaju se kroz jesenje i zimske seminare i letnje škole. Kroz ove programe godišnje prolazi oko 3.000 polaznika.

Prema Majićevim rečima, godišnje je ISP potrebno oko 110 miliona dinara, za sve aktivnosti, programe, održavanje...

"Mi od Ministarstva ne tražimo da pokriju sve troškove, nego deo", rekao je Majić i naveo da je ranije Ministarstvo pokrivalo i do 50 odsto troškova.

(Izvor: B92)

Pogledajte još