Indija: Devojčice žrtve brakova zbog seksa sa starijim muškarcima

Jedna od žrtava “braka zbog seksa” u Indiji, Naušin Tobasum iz Hiderabada, razotkrila je razmere ovog biznisa kada je pobegla od kuće pošto su je roditelji prislili da stupi u brak sa sredovečnim Sudancem, koji je platio oko 1.200 funti da mu bude “žena” četiri nedelje.

Naušin je rekla policiji da ju je tetka odvela u hotel gde su ona i još tri tinejdžerke predstavili direktoru sudanske naftne kompanije. Osama Ibrahim Muhamed (44) iz Kartuma, koji je oženjen i otac dvoje dece, kasnije je došao u njenu kuću gde je "kvazi" izveo obred venčanja.

Prema rečima inspektora Viđaja Kumara, Osama je platio 100.000 rupija (oko 1.200 funti) devojčinoj tetki, a ona je od tog novca dala 70.000 rupija Naušinim roditeljima, 5.000 svešteniku, 5.000 prevodiocu na urdu jezik i zadržala 20.000 rupija za sebe. Uz venčani list izdaje se i “talaknama”, dokument sa fiksiranim datumom razvoda, koji se pokalapa sa završetkom mladoženjinog odmora.

- Kada je došao kod devojčice u kuću tražio je seks, ali ona je odbila. Mladoženja je stariji od njenog oca - objašnjava inspektor Kumar.

Naušin je pobegla iz kuće, ali ju je policijska patrola sustigla. Uhapšen je i mladoženja, njena tetka i kvazi, a izdat je i nalog za privođenjem njenih roditelja, budući da je Naušin maloletna, a po indijskom zakonu ne može da se udaje pre nego što napuni 18 godina.

Inspektor Kumar iznosi kako postoji na desetine kratkoročnih brakova. Osama je došao u Indiju na preporuku prijatelja, budući da u njegovoj zemlji za seks mora da plati tri puta više, jer je tamo ponuda mnogo manja, ili može da uzme i drugu ženu.

Kumar objašnjava da se stranci žene mladim Indijkama zato što je prostitucija zabranjena po islamskim zakonima, a siromašne devojke na taj način prikupljaju novac za svoje “pravo” venčanje.

- Nisam znala šta se događa, a oni su me naterali na to. Izmenili su datum mog rođenja u krštenici, tako da ispadne da imam 24 godine. Eksploatišu devojke i zato sam otišla u policiju. Morala sam da skupim hrabrost i da odem u policiju da prijavim roditelje. Kući ne želim da se vraćam jer se plašim - kaže Naušin Tobasum, koja danas živi u državnom domu za devojke.

Po podacima Udruženja za zaštitu žena i dece, u Hiderabadu se mesečno sklopi oko 15 ugovornih brakova, i primećen je njihov porast.

Izvor: I. Funduk za Blic

Pogledajte još