MKG: Integracija Srba veliki izazov za Prištinu

BEOGRAD, 12. maja 2009. (Beta) - Potrebni su veliki napori kako bi se uverila srpska manjina da ima budućnost na Kosovu da bi nova država učvrstila svoju nezavisnost, navodi se u novom izveštaju o Kosovu Međunarodne krizne grupe (MKG) objavljenom u utorak na sajtu.

Integracija Srba je veliki izazov za državu koja je nastala pre godinu dana, navodi se u izveštaju MKG. Vlasti u Prištini trebalo bi da učine više po tom pitanju, a to je i prilika da strategija Beograda, koja podrazumeva podršku paralelnim institucijama na Kosovu kako bi sprečili egzodus Srba ali i izolovali kosovske institucije, da samo ograničene rezultate.

"Pristup Beograda je sve teže održiv jer je njegov budžet ugrožen zbog svetske ekonomske krize. Finansiranje kosovskih Srba podrazumeva obezbeđivanja plata i drugih sredstava za zaposlene u javnom sektoru, kao podsticaj za ostanak na Kosovu, ali prinuđeni su da smanje te izdatke što će uticati na smanjenje kontrole", navodi se u izveštaju MKG.

Uprkos pozivu iz Beograda na bojkot kosovskih institucija, sve više kosovskih Srba, posebno onih koji žive u južnim enklavama, počinje pragmatično da se odnosi prema saradnji sa kosovskim ustanovama, podnoseći zahteve za zvanična dokumenta i prihvatajući plate od Prištine.

Pogledajte još