U Srbiji najguroženiji radnici i trudnice

Tokom 2012. godine u Srbiji je više od 170.000 ljudi ostalo bez posla, skoro 35.000 je proglašeno za tehnološki višak, stopa nezaposlenosti je u oktobru prošle godine bila 22,4 odsto, a 10 odsto zaposlenih nema ugovor o radu na neodređeno vreme, navodi se u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji.

- Više od 60.000 zaposlenih nije primilo platu za svoj rad, dok 5.000 aktivnih firmi nije plaćalo poreze i doprinose, čime radnicima duguju više od 95 milijardi dinara - rekla je Sonja Tošković, pravnica Beogradskog centra za ljudska prava, i konstatovala kako sve ukazuje na to da je stanje u oblasti ekonomskih prava zabrinjavajuće.

U toku 2012. godine obavljeno je obimno istraživanje prakse sudova u Srbiji, kada je u pitanju primena međunarodnih standarda u odlučivanju u postupcima u kojima se stranke pozivaju na kršenja ljudskih prava. Posebno je analizirana praksa Ustavnog suda Srbije, a u radu na izveštaju su praćena izveštavanja u medijima, izveštaji i saopštenja međunarodnih i nevladinih organizacija.

- Iz obimne građe izdvojene su one pojave koje ukazuju na to da se pojedina prava ozbiljno krše. U izveštaju se ne daju konačne ocene, već se samo prenosi ono što su mediji ili izveštaji o stanju ljudskih prava objavili - rekla je dr Vesna Petrović, izvršni direkor Beogradskog centra za ljudska prava.

Novinar Ivan Protić rekao je prisutnima da je za izveštaj o stanju ljudskih prava izdvojeno 7.950 tekstova iz 2012. godine, što je za četvrtinu više od broja izdvojenih napisa (6.256) za 2011. godinu.

- Prvo mesto zauzimaju tekstovi o političkim pravima i demokratiji (28,86 odsto), koji su se 2011. godine nalazili na drugom mestu sa 16,34 odsto. Razlozi za ovo uvećanje su izbori, politički obračuni pobedničke koalicije sa poraženom koalicijom - rekao je Protić uz konstataciju da se ne nazire povlačenje države iz medija, što govori podatak da je prošle godine četvrtina televizijskih i radio stanica u Srbiji bila u vlasništvu države, kao i novinska agencija Tanjug.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još