Optuženi za paljenje ambasada negirali krivicu

Svi optuženi brane se sa slobode, pošto im je dan nakon podizanja optužnice, 10. jula 2012. godine, ukinut pritvor.

Šestoro optuženih negiralo je danas krivicu, dok je odbrana zatražila izuzimanje video snimaka iz dokaznog materijala.

Optuženi koji su do sada saslušani - Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg i Filip Backović rekli su da je ambasada SAD "već gorela" kada su stigli ispred nje i da su nepoznate osobe kamenovale zgradu ambasade.

Prvooptuženi Dejan Vučković rekao da je gađao kamenom zgradu ambasade SAD, ali da nije do nje "dobacio".

Niko od njih šestorice, kako su naveli, nije video da li je neko bacao baklje. Takođe, rekli su da "nisu ni stigli do Hrvatske ambasade jer se tu pojavile policija koja je sprečila njihov prolazak".

Na suđenju je optuženi Dušan Sedlar naveo da je dve godine nakon što je optužen za paljenje američke ambsade dobio vizu i bio u Americi pet meseci.

Jedan od advokata odbrane Veljko Delibašić zatražio je da se izuzmu video snimci koji su sačinjeni prilikom nereda kod američke ambasade 2008. godine u Ulici kneza Miloša.

"Po sadašnjem zakonu o krivičnom postupku optičko snimanje je moguće samo uz naredbu sudije, što znači da ti snimci nisu pribavljeni na zakonit način. Pozivam se na praksu suda koji je izuzeo video snimke Nataše Kandić kako šamara u centru Beograda Srbe sa Kosova", rekao je Delibašić.

U nastavsku današnjeg suđenja trebalo bi da bude saslušano još šestoro, od ukupno 12 optuženih - Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Suđenju u Palati pravde prisustvuju predstavnici američke i truske ambasade.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Optužnicom višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici Kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD i gadjali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesno te mogućnosti, "ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti". Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze medju kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda. Tužilaštvo predlaže da se na sudu sasluša devet svedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju video snimci B92, RTS i FOX , kao i drugi dokazi.

Izvor: B92/Tanjug

Pogledajte još