SAD preuzima pregovore o Kosovu

- Američka administracija je i dosad bila uključena u briselske pregovore. Filip Riker, zamenik pomoćnika državnog sekretara, bio je prisutan na svakoj rundi u Briselu. Gotovo je izvesno da će novi pregovarač iz SAD biti na još višoj poziciji u američkoj administraciji. To bi mogao biti naslednik sadašnjeg pomoćnika državnog sekretara Filipa Gordona. Za sada se samo pominje da je u pitanju žena, ali se njeno ime ne saopštava - kaže izvor Kurira.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da smatra da bi direktni razgovori Beograda i Prištine bili bolja opcija jer Srbi i Albanci možda zaista imaju zajedničke interese, ali da se nekim međunarodnim posrednicima to ne dopada.

- Ta ideja ne odgovara određenim stranim silama koje su skeptične prema mogućnosti da ne znaju šta bismo mi mogli da se dogovorimo jedni s drugima - rekao je Dačić.
Kurir juče nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu ovih saznanja, ali nam je u državnom vrhu nezvanično rečeno da mogućnost da SAD preuzmu vođenje dijaloga svakako nije isključena.
Dačić pre sastanka sa Eštonovom razgovarao sa Rikerom Dačić pre sastanka sa Eštonovom razgovarao sa Rikerom

----------------------------------------------------------

Simić: SAD uvek završavale stvari na Balkanu

Analitičar Predrag Simić kaže da zvuči logično da će SAD od sada posredovati u dijalogu Beograda i Prištine, jer su svi pregovori koje je vodila EU na prostoru bivše Jugoslavije propali, a stvar su na kraju uvek završavali Amerikanci.

- Nikada pregovori koje je vodila EU nisu dali rezultate. Amerikanci su uvek puštali prvo EU da vodi pregovore i možda pokaže nesposobnost. A onda bi preuzeli stvar u svoje ruke. Tako je bilo u Dejtonu, pa i kasnije sa Kosovom: EU je napravila Rambuje, a Amerikanci Kumanovski sporazum. Vašington će izabrati ozbiljnog pregovarača i tako završiti stvar. Za nas bi bilo dobro da se u celu igru ipak uključe i Rusi - ističe Simić.

(IZvor: Kurir)

Pogledajte još