Novi Sad: Porušeni spomenici na groblju

Sa četiri spomenika na Almaškom groblju su odneseni mesingani ramovi za slike, na jednom spomeniku je oštećen opseg i ispred jednog je izvaljena klupa. U JKP "Lisje" kažu da je policija izvršila uviđaj i da je istraga u toku.

"Obavestićemo familije umrlih čija su grobna mesta oštećena radi dalje procedure. Svi spomenici se nalaze na petom, sem jednog, koji se nalazi na šestom grobnom polju", kaže Slavica Zeljković, portparolka ovog javnog preduzeća.

Ona je podsetila da je ovo groblje, iako nedaleko od grada, bilo s vremena na vreme meta vandalima i kradljivcima obojenih metala, bakra i mesinga. "Pre nekoliko godina je obijena i kapela, odnesene su vredne crkvene relikvije, pokradeni bakarni oluci. 'Lisje' je uvelo službu obezbeđenja koja dežura u toku noći, od devet do šest, i zaista nije bilo incidenata ovih razmera. Vandali su našli pogodan trenutak i ovo što se desilo je za svaku osudu", naglasila je Zeljkovićeva.

Inače, Almaško groblje je staro pravoslavno groblje koje je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nastalo je polovinom devetnaestog veka. Na njemu počiva veliki broj znamenitih ličnosti iz istorije i kulture Novog Sada. Takođe, na Almaškom groblju ima veliki broj arhitektonski vrednih spomenika, kao i stara kapela posvećena sv. Petru i Pavlu.

Izvor: 021

Pogledajte još