Jelko Kacin: Srbiji datum što pre

"Taj dogovor bi predstavljao odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što je u najboljem interesu svih građana i ekonomskog razvoja Srbije i Kosova, pa i šireg regiona i EU", rekao je Kacin u saopštenju za medije.

Kacin je rekao da je u svoj izveštaj Evropskom parlamentu, koji na plenarnoj sednici u Strazburu treba da se usvoji u vidu rezolucije, uvrstio amandmane u kojima se obe strane pozivaju da intenziviraju dijalog da bi došli do rešenja kojim bi se deblokirale integracije Srbije i Kosova u EU.

U predlogu rezolucije koji je Kacin sastavio pre nekoliko meseci, i koji je već usvojen na Spoljnopolitičkom komitetu EP, Evropski savet se poziva da "što pre, čim se steknu uslovi" dodeli Srbiji datum početka pregovora o pridruživanju EU.

Kacin je u istom saopštenju podsetio da su poslanici EP u podnetim amandmanima kritikovali član Krivičnog zakona koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja, a koji je nedavno promenjen tako da se odnosi na zloupotrebu od strane odgovornog lica.

"Srbija ulazi u period reformi kada će obezbeđivanje pune vladavine prava biti u punom fokusu javnosti i potrebno je obezbediti najbolji mogući start pred otvaranje poglavlja 23 i 24 tokom pregovora o članstvu", piše u Kacinovom saopštenju.

(Izvor: Kurir, Tanjug)

Pogledajte još