Subotica: Prva "Solidarna klopica"

Nedugo nakon što se Facebookom proširila priča o „uslovnoj kafi“, akciji u kojoj prilikom kupovine kafe možete unapred platiti i za one koji je ne mogu priuštiti, slična inicijativa pokrenuta je i u Srbiji.

POGLEDAJ I: Fotografija koja je obišla svet: Dobro delo daleko se čuje

Ovaj put reč je o “Solidarnoj klopici”. Firma Kioskpages.com pozvala je vlasnike lokala da se priključe akciji i dozvole kupcima da ostave višak za ljude koji nemaju novac da plate, koji posle mogu doći u te lokale i uzeti kiflu, perecu ili pak sendvič. Prva pekara koja se uključila u akciju je subotička “Aroma”.

Sa akcijom smo krenuli pre dva dana i za sada je dobar odaziv. Trenutno imamo četiri pekare koje su se priključile“, kazala je Nina Miloš organizator akcije „Solidarna klopica“ Novom magazinu.

Ona je dodala da ujedno obilaze pekare i za sada se pokazalo da su svi zainteresovani za ovaj vid humane akcije. „Procedura je malo zahtevnija sada, jer uveliko radimo na tome da se naprave posteri koji će se lepiti na izlog pekare gde se može dobiti „Solidarna klopica“, a takođe te pekare postavljamo i na našoj internet stranici“, dodala je Nina.

Prema njenim rečima akciju koja je pokrenuta prvobitno preko Fejsbuka do sada je videlo oko 48.000 ljudi, a ima više od 5.000 šerova, pa su gotovo sigurni da će akcija zaživeti i na ovaj način.

Kako pojašnjavaju organizatori akcije, slična Inicijativa postojala je u vreme Drugog svetskog rata kada siromašni nisu imali para ni za hleb. Imućniji sugrađani pokrenuli su solidarnu akciju pod geslom: “Odloženi hleb”. „Odložen“ je tako što ko na to pristane dvostruko plati cenu svog hleba, a preostali deo novca služi da se „odloži“ na stranu i njime najsiromašnijima besplatno ponudi makar komad hleba.

Izvor: Novi Magazin

Pogledajte još