Napušteni automobili, opasan otpad

Stari ili havarisani automobili, sa tablicama ili bez njih, česta su slika na parking prostorima u Nišu.

Penzioner Aleksandar Stolić kaže da su oni i prepreka za parkiranje. "To je katastrofa, to nije samo ovde, verovatno i na drugim mestima je to tako ili slično", priča Stolić.

Najviše ih ima u niškoj opštini Medijana, ali i širom grada, kažu u niškoj Komunalnoj policiji.

Pi-ar Komunalne policije u Nišu Milan Đorđević kaže da je na teritoriji grada Niša uočeno 1.055 vozila koja nemaju registarske tablice, a koja nisu u funkciji.

Zbog kiseline u akumulatorima, ulja i antifriza, stari automobili predstavljaju opasan otpad. U aleksinačkoj kompaniji "Maksi-ko" otkupljuju i recikliraju automobile.

"Ne mogu da kažem da će se obogatiti kada ga budu dovezli, ali u svakom slučaju nekih 150 evra po jednom automobilu uzmu kao za staro gvožđe"
, kaže suvlasnik i direktor predzeća "Maksi-ko" Miodrag Milovanović.

Cena uklanjanja vozila za šta troškove snose vlasnici je 6.000 dinara. Prošlog meseca na depou Parking servisa u Nišu našlo se svega 40 vozila iz komunalnih prekršaja.

(old_image)


"Na depou već duže vreme stoji određen broj vozila nepreuzetih za koja planiramo u skorije vreme da sprovedemo licitaciju i da ih prodamo"
, kaže pi-ar Parking servisa u Nišu Igor Vojinović.

U opštini Medijana kažu da problem nije jednostavan i da su u česte zloupotrebe od strane vlasnika automobila, koji imaju rok od 30 dana da uklone vozilo.

Načelnik opštinske uprave opštine Medijana Aleksandar Radojković kaže da vlasnici takvih neregistrovanih vozila uklone vozilo i prebace u dvorište neke druge stambene zgrade, tako da ponovo počne da teče taj rok.

Pojedine gradske odluke su neusklađene pa se čeka nova odluka o uslovima uređenja grada. Neophodan je i organizovani transport, što bi pomoglo da se stari automobili brže i jednostavnije uklone sa javnih površina u Nišu.

(Izvor: RTS )

Pogledajte još