Hit u svetu: Toaleti su nove lokacije vrhunskih restorana

London je, međutim, ovom biznisu dao sasvim neočekivan obrt.

Otvaranje novog restorana Toma Selersa “Story” bilo je jedno od onih koje se s najviše nestrpljenja očekivalo u ovoj godini.

Ovde je u ponudi inventivan meni od 10 jela među kojima su – zagoreli luk, jabuka, džin i majčina dušica; kraba sa dimljenim prazilukom, uljanom repicom, kruškom i biljkom selenom; hleb od jagnetine, sa ovčijim jogurtom i sremušem i goveđi obrazi u crnom pivu sa karfiolom.

Selers koji ima samo 26 godina ima impresivan rezime u koji je upisano i iskustvo u francuskom restoranu French Laundry i američkom Per Se koji imaju Mišlinove zvezde. Takođe, bio je šef jednog od najboljih restorana sveta Noma u Kopenhagenu.

Nije njegov kulinarski pedigre ono što je najvažnije za njegov projekat, nego činjenica da se njegov restoran nalazi u nekadašnjem toaletu.

On nije jedini koji je odabrao ovako čudnu lokaciju – nedavno je otvoren i The Attendant, podzemni kafe u Londonu koji je smešten u viktorijanski toalet iz devedesetih godina 19. veka.

Za razliku od Story restorana, Attendant je zadržao većinu predmeta iz tog vremena.

Sve smo sačuvali, pa čak originalna vrata kancelarije, koju smo pretvorili u malu kuhinju”, kaže vlasnik tog kafea Piter Tomlison.

Podovi, zidovi i pisoari napravljeni su 1890. i originalni su”.

Svaki pisoar preuređen je u jedinstvene separee.

Šta stoji iza ovog neočekivanog “toalet buma”?

Pristupačnost cena je glavni faktor, budući da ljudi mogu da otkupe stare toalete koji su zapušteni. Uz ulaganja, kakva su neizbežna čak i za mnogo povoljnije lokacije, toalet može da se pretvori u vrhunsko mesto za uživanje.

(old_image)

Izvor: CNN/B92

Pogledajte još