Manijaci najčešće napadaju u Banjičkoj šumi, na Kalemegdanu, kod Geneksa

Iako su profili i motivi napadača različiti, a u MUP-u kažu da napad na javnom mestu ne može da se predvidi, ipak postoje lokacije na kojima bi trebalo da budete oprezni.

U MUP-u kažu da manijaci uglavnom ne biraju mesto na kom će izvršiti napad, pa ne postoji ni veza između mesta izvršenja i kažnjive radnje.

Pet najrizičnijih lokacija:

1. Banjička šuma
2. Kalemegdan
3. Autoput kod "Geneksa"
4. Zvezdarska šuma
5. Podzemni prolaz kod Vuka

"Napad se može dogoditi na različitim javnim mestima. Izvršioci se mogu podjednako lako pojaviti na ulici, trgu, u javnom prevozu, ali neke izražene šeme napada nema", kažu u MUP-u za "24 sata".

Na teritoriji grada, na godišnjem nivou, u proseku se evidentira samo oko 20 slučajeva seksualnog uznemiravanja na javnim mestima, ali tako mali broj prijavljenih slučajeva posledica je straha od odmazde ili stida.

Realna slika je bar 10 puta gora, jer, prema procenama, samo 10 odsto žena koje su pretrpele neku vrstu seksualnog nasilja i prijavi slučaj.

Aleksandra Nestorov, koordinatorka Autonomnog ženskog centra, kaže da tek deset odsto žena koje su pretrpele neku vrstu seksualnog nasilja odluči da prijavi slučaj ili da se obrati centrima za pomoć.

"I kod samog čina, ali i kod prijavljivanja slučaja zlostavljanja, žene, koje su najčešće žrtve, suočavaju se sa pretnjama usmerenim prema njima ili njima bliskim ljudima. Zbog toga se često dešava da se žrtve prosto ukopaju u mestu, ne pružaju otpor, ne pokušavaju da zatraže pomoć", navodi ona.
Iz MUP-a apeluju da oštećeni prijave slučaj najbližoj policijskoj stanici, pre svega da bi se povećala bezbednost drugih građana.

"Evidencija takvih događaja sa zapažanjima o izgledu i osobenim znacima omogućava policiji da planira sprovođenje određenih radnji na identifikaciji izvršioca i preventivnom postupanju", napominju u MUP-u, piše "24 sata".

(Izvor: 24 sata - M. Jovićević)

Pogledajte još