Radna grupa: Zatvoriti Gvantanamo

Radna grupa Ustavnog projekta, čiji su članovi i dva penzionisana američka generala, pozvala je predsednika Baraka Obamu da zatvori Gvantanamo kada se američke trupe povuku iz Avganistana na kraju 2014. godie, prenela je agencija Rojters.

Do tada bi 166 zatvorenika u Gvantanamu trebalo da bude suđeno u civilnim ili vojnim sudovima, da budu vraćeni ili transferovani u zemlje koje ih neće mučiti ili da budu premestiti u zatvore u SAD, preporučila je radna grupa.

Ovaj izveštaj je objavljen usred najnovije serije navodnih zloupotreba u tom zatvorskom kampu u američkoj mornaričkoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, u kojoj su trenutno 43 zatvorenika u štrajku glađu.

(old_image)

Ustavni projekat je dvopartijska organizacija parlamentaraca, advokata i sudija, vojnih zvaničnika i diplomata. Ta 11-očlana radna grupa je utrošila dve godine na istraživanje američkog ponašanja prema osumnjičenim pripadnicima militantskih grupa, uhapšenih posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001.

Članovi tog panela su intervjuisali bivše zvaničnike Klintonove, Bušove i Obamine vlade, vojne zvaničnike i bivše zatvorenike i takođe istražili bezbroj javnih dokumenata.

"Kad je reč o pregledavanju dokumenata koji su u javnom domenu, mislim da niko do sada nije učinio nešto tako sveobuhvatno", rekao je portparol Ustavnog projekta Lari Aki.

Radna grupa je zaključila da je "neosporno da su SAD sprovodile praksu torture" koristeći metode ispitivanja uhapšenih koje nisu u skladu s američkim i međunarodnim propisima.

Ona je pozvala vladu SAD da "javno, mada sa zakašnjenjem, prizna te mučne greške, što bi moglo da ublaži neke od posledica i da otkloni deo štete po našu reputaciju kod kuće i u inostranstvu", kaže se u izveštaju na 577 strana.

U enciklopedijskom izveštaju su kataloški navedene izopačene tehnike ispitivanja zatvorenika, kao što su potapanje u vodu, lišavanje sna i vezivanje lancima u bolnim položajima.

Radna grupa je zaključila da je i prisilno hranjenje štrajkača glađu takođe vid zloupotrebe i da bi treblo prestati s takvom praksom.

"SAD, međutim, istovremeno imaju legitiman interes da spreče da zatvorenici izgladne do smrti", napomenuo je panel.

(old_image)

Predsednik Međunardnog komiteta Crvenog krsta je prošle sedmice izrazio protivljenje prisilnom hranjenju zatvorenika i pozvao Obamu da učini više na otklanjanju "neodrživo" teškog pravnog položaja zatvorenika koji se tamo drže.

Mnogi od zatvorenika su u Gvantanamu već više od jedne decenije, a da nisu osuđeni, niti im je suđeno.

Štrajk glađu je počeo u februaru zbog zaplene ličnih predmeta zatvorenika. Oko desetak njih je prisilno hranjeno tečnim jelima uz pomoć tuba.

Stražari su u subotu premestili zatvorenike iz bloka sa zajedičkim ćelijama u zatvor sa pojedinačnim ćelijama u pokušaju da okončaju štrajk glađu, čime su se pojedini zavorenici opirali, koristeći improvizovano oružje. Straža je na to odgovoril ispaljivanjem gumenih metaka.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još