Crna Gora: Protest opozicije 20. aprila

To je dogovoreno na današnjem sastanku opozicije na kom su učestvovali predstavnici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Funkcioner Demokratskog fronta Branko Radulović kazao je novinarima da opozicija na sastanku postigla visok stepen saglasnosti o organizovanju protesta, koji će se, kako je najavio, održati ispred zgrade predsednika države.

On je rekao da će opozicija do kraja dana predati Upravi policije zahtev za održavanje protestnog skupa.

Izborni štab Miodraga Lekića najavio je da će sutra podneti žalbu Ustavnom sudu Crne Gore na odluku Državne izborne komisije (DIK) da odbije njihove prigovore na regularnost predsedničkih izbora.

DIK je u ponedeljak, većinom glasova, odbio sve prigovore Izbornog štaba Lekića, kojima je traženo da se ponište izbori za predsednika Crne Gore na svim biračkim mestima, gde je bilo glasanja putem pisma.

DIK je ranije saopštio da je, prema preliminarnim rezultatima, predsednički kandidat DPS-a Filip Vujanović pobedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Lekić je ranije kazao je da neće priznati pobedu Vujanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, dodajući da ne isključuje proteste kao oblik političke borbe.

Milo se ne plaši protesta
Crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Đukanović kazao je ranije da se ne plaši najavljenih protesta opozicije zbog rezultata predsedničkih izbora, dodajući da u institucijama sistema treba otkloniti sumnje u regularnost glasanja.

Uprava policije Crne Gore formirala je operativni štab za praćenje bezbednosne situacije, nakon što su iz Demokratskog fronta najavljeni protesti, zbog rezultata predsedničkih izbora.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je u ponedeljak sve političke opcije u Croj Gori da poštuju pravnu proceduru kada je reč o rezultatu nedavnih predsedničkih izbora.

Ešton se sastala sa Đukanovićem, ali ne i sa predstavnicima opozicije.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još