Za kvalitetniji javni sektor: Grčka otpušta 15.000 loših radnika

Razlozi za otpuštanje radnika, koje su kreditori naveli, jesu njihova neefikasnost, rasprostranjena korupcija i kritike iz privatnog sektora. U ovom sektoru, naime, stopa nezaposlenosti je rekordno porasla, a javni službenici su do sada prolazili gotovo netaknuti.

"Uvek me iznenađivalo to što je u zemlji sa tako visokom stopom nezaposlenosti među mladima, trenutno višom od 60 posto, hiljadama i hiljadama obrazovanih mladih ljudi u očajničkoj potrazi za poslom, ova tema uvek bila tabu. Veoma sam zadovoljan što je Vlada spremna sada napraviti iskorak“, kazao je Poul Thomsen, šef Misije MMF-a u Grčkoj.

Sindikati protiv, javnost podeljena

Ova ideja nije potekla od sadašnje Vlade. Međutim, tema je bila toliki tabu u toj zemlji, da se niko od ranijih grčkih zvaničnika nije ni usudio povući konkretne poteze. Čini se kako je premijer Antonis Samaras spreman da rizikuje.

Radnici će napustiti firme putem dobrovoljnog penzioniranja.

"Ovo nije žrtovanje ljudi, kao što to neki tvrde. Moramo se osloboditi osoba sa kriminalnom prošlošću i zameniti ih mladim i sposobnim ljudima. Tako ćemo odgovoriti na zahteve grčke javnosti, koja od nas traži kvalitetniji javni sektor“, kaže grčki premijer Antonis Samaras.

Sindikati neće ni da čuju za ovo.

"Ovakva politika šteti celokupnom društvu, svim građanima. Zahtevamo da Vlada poštuje Ustav, koji štiti prava javnih službenika. Takođe, štiti nezavisnost javnih službi, koje ne bi trebalo da udovoljavaju željama političara“, kaže Kostas Tsikrikas iz Konfederacija grčkih javnih službenika.

No, mišljenje javnosti je podeljeno.

"Ko god ne radi svoj posao ili je prekršio zakon, treba da ode. Lenji moraju otići. Ako plaćamo poreze, želimo i adekvatne usluge. A one često nisu takve“, kaže pezionerka Maria.

Vlada je već ukinula mnoge povoljnosti koje su javni službenici imali. Stoga njen poslednji potez garantuje da Grčkoj predstoji vruće sindikalno proleće.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.