Puriša Đorđević snima dokumentarac o Čedi Jovanoviću

- Verujem da svako od nas ima pravo na šansu u nastojanju onoga što želi da uradi - kaže Jovanović za "Blic" na pitanje o filmu u kome će biti glavni junak.

Projekat je u radnoj fazi i Đorđević trenutno snima Jovanovića u raznim trenucima tokom dana i tokom razgovara sa ljudima iz njegovog okruženja. Film bi trebalo da prikaže Jovanovića privatno i kao političara, čiju opciju Đorđević javno podržava, koji je nedavno dobio nagradu za životno delo Fipresci Srbija, kaže za “Blic” da je za snimanje filma zeleno svetlo dobio od samog Jovanovića, “kome je drago što će po njegovom liku i delu biti ekranizovana filmska priča”.

- Ekskluzivno za “Blic” otkrivam da spremam film o Čedi Jovanoviću. Čeda zna i sviđa mu se to. On je velika tema za dobar dokumentarni film. Jovanović je jedna izuzetno jaka ličnost koja me inspiriše veoma dugo, još od njegovog pojavljivanja i naslova “Čedo, oženi me”. I posle mnogo razmišljanja, prikupljanja podataka i materijala, napisao sam scenario za film o njemu - rekao je Đorđević.

On ističe da se “u ovim teškim vremenima za film teško nalaze novci”, ali da je on optimista.

- Voleo bih da moj film o Čedi bude prikazan na Kustendorfu jer vidim neku sličnost između Emira i Čede. Ta sličnost se ogleda u neverovatnoj jačini i hrabrosti, obojica su izuzetno snažne, hrabre i upečatljive ličnosti. U Čedinom životu ima bezbroj zanimljivih situacija i ličnosti. Meni je interesantno i bavljenje njegovom ženom, odnosno time koja je njena uloga u svemu i gde je ona boravila i šta je radila u nekim ključnim momentima za Čedu, tako da ni nju nisam izostavio - otkriva Đorđević.

Iako još uvek ne želi da otkrije koji glumci će igrati Jovanovića i njegovu suprugu Jelenu, Puriša veruje da će film o lideru Liberalno demokratske partije, čiji je i sam simpatizer, zauzeti posebno mestu u njegovom opusu, i istoriji i antologiji evropske kinematografije.

Čedomir Jovanović kaže da svakodnevno daje sve za politiku u koju veruje i da zato nikada nije podilazio slabostima društva.

- Postoje dva puta za političare. Jedan je da budu opšteprihvaćeni tako što se o njima neće ništa znati. To su političari visokih rejtinga, ali praznih reči prepunih populizma i demagogije, čije se politike uvek završe brodolomom po društvo. Drugi put je onaj koji sam izabrao, koji je po pravilu teži jer ste u njemu osporavani kroz laži koje drugi govore o vama. Tako svakog dana u direktnom razgovoru dobijete priliku da promenite sliku koju o vama stvaraju - kaže Jovanović.

Izvor: Adelarda Popović, Zlata Đorđević za "Blic"

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.