Boston: Napad ima obeležja "vuka samotnjaka"?

Brajan Dženkins, vodeći kalifornijski stručnjak za terorizam, smatra da osoba koja stoji iza napada nije naročito vešta. On ocenjuje da relativno mali broj žrtava u odnosu na napade Al Kaide širom sveta, ukazuje na to da bombaš iz Bostona nije iskusan terorista.

“Ko god da stoji iza ovog napada, bio je rešen da ubije ljude. Kad postavite više eksplozivnih naprava na cilju Bostonskog maratona – očigledna je namera da bude dosta žrtava. Eksplozivne naprave srećom su bile slabe”, navodi Dženkins.

Izvršioci napada mogu se, prema njegovim rečima, svrstati u jednu od tri domaće ili strane kategorije napadača.

“Mogao bi to da bude pojedinac ili mala zaverenička grupa inspirisana nekom stranom ideologijom, poput Al Kaide. Mogla bi to da bude i zavera ideološki motivisanih ekstremista. Ranije smo viđali nasilne napade pojedinaca motivisanih sopstvenim ludim ideologijama”, podsetio je Dženkins.

Huan Zarate, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost i borbu protiv terorizma za vreme predsedničkog mandata Džordža Buša, kaže da napad u Bostonu ima određena obeležja Al Kaide, ali da neke činjenice ukazuju da iza svega stoji “vuk samotnjak”.

Simbolični efekat Bostonskog maratona i velika pažnja javnosti usmerena na taj događaj, podsećaju na odabir ciljeva Al Kaide, navodi on.

Međutim, ostale činjenice – da je napad izveden 15. aprila kada ističe rok za plaćanje federalnog poreza, kao i da se tog dana u Masečusetsu (saveznoj državi u kojoj se nalazi Boston) obeležava Dan patriota – mogu da navedu na to da iza napada stoji “vuk samotnjak” ili unutrašnje antisistemske grupe.

Zarate, međutim, upozorava početne pretpostavke mogu da vas odvedu na pogrešnu stranu. Tako je masakr u Norveškoj, koji je izvršio ekstremni desničar Aders Brejvik, u prvim izveštajima ocenjen kao delo međunarodne terorističke grupe.

“Ako slušate instrukcije koje dolaze od grupe kao što je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu, savetuju se napadi na licu mesta bez čekanja na istrukcije s vrha. Njihova poruka je: ‘Ne čekajte na centralu Al Kaide i ne oklevajte želeći spektakularan napad poput 11. septembra, već napadnite odmah i napadnite jako’”, kaže Zarate.

Analitičar za nacionalnu bezbednost Piter Bergen rekao je CNN-u da bi iza napada u Bostonu mogle da stoje esktremne desničarske grupe.

On ocenjuje da bi za takozvane “patriotske grupe” bilo šta moglo da bude motiv – od isticanja roka za plaćanje poreza do uzburkale političke debate o većoj kontroli oružja.

Stručnjaci navode i da je nakon 11. septembra na desetine ekstremista kovalo planove o bombaškim napadama u Americi, ali da su realizovane akcije, poput ove u Bostonu, nakon 2001. godine prava retkost.

Zapravo, jedini uspešan bombaški napad u prethodnih 12 godina desio se kada je rasista Don Logan poslao eksplozivnu napravu kućne izrade jednom afro-američkom funkcioneru u Arizoni.

Zvaničnici FBI-ja saopštili da će istraga o bombaškom napadu u Bostonu trajati danima i zatražili su strpljenje i pomoć javnosti. Za sada nema osumnjičenih, niti hapšenja. Glavni agent FBI Ričard Deslorijers rekao je da će "ići do kraja sveta" kako bi pronašli odgvorne.

Prema izvorima upućenim u istragu, eksplozivna naprava bila je napravljena od ekspres lonaca, punjenih metalom i čeličnim kuglicama. Taj izvor je naveo da su u eksploziji korišćeni ekspres lonci od šest litara, stavljeni u crne vreće za kampovanje, postavljene po zemlji. Vreće su bile napunjene komadićima metala, eksera i metalnih kuglica.

Predsednik SAD Barak Obama proglasio je bombaški napad u Bostonu terorističkim aktom, a novinarima u Beloj kući je naveo da američke vlasti još ne znaju ko stoji iza njega, a takođe niko nije ni preuzeo odgovornost.

Snažne eksplozije desile su se u razmaku od 10 sekundi i oko 90 metara, usmrtivši, troje ljudi, a ranivši više od 170.

Doktori su naveli da su iz tela povređenih izvadili mnoštvo oštrih predmeta, od eksera do čeličnih kuglica.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.