Srdan Golubović nagrađen za "Krugove" u Visbadenu

Priča o odrastanju dve devojčice u postsovjetskoj Gruziji rediteljima Nani Ekvtimisvili i Simonu Grosu donela je glavnu nagradu festivala za njihovo debitantsko ostvarenje.

Za najboljeg reditelja festivala proglašen je Srdan Golubović. Svoju nagradu posvetio je montažeru Marku Glušcu.

- Drugi put ista nagrada, jako mi je drago zbog toga. Ovaj festival je važan za istočno-evropski film. On zajedno sa festivalom u Kotbusu u različitim periodima godine daje presek i pregled najboljih filmova iz Istočne Evrope - izjavio je Golubović.

Festival GoEast održava se već 13 godina u Visbadenu, grad sa oko 200.000 stanovnika nedaleko od Frankfurta a kroz filmove donosi duh istočne Evrope.

Sve veća zainteresovanost gledalaca za istočno-evropski film, pozitivne ocene profesionalaca i kritike na svetskim festivalima ipak ostaju u senci odluka u zemljama regiona da se za sedmu umetnost odvaja sve manje sredstava iz budžeta.

- Ako se pogleda situacija u Mađarskoj koja je dosta katastrofalna, tamo se u zadnje tri- četiri godine filmsko stvralaštvo bukvalno raspada jer ljudi, filmadžije ne dobijaju više sredstava da bi mogli da ostvare svoja dela. To je naravno nešto što je jako destruktivno jer se gradilo na nečemu a sad se to opet ruši iz ekonomskih razloga ili političkih odluka - izjavila je direktorka festivala Gabi Babić.

Da ovaj festival radi i na podsticanju produkcije govori i to da se pored glavnih dodeljuju i nagrade Robert Bosch Stiftung za koprodukcione projekte mladih stvaralaca iz istočno-evropskih zemalja i Nemačke.

Ove godine po 70.000 evra dobila su dva projekta iz Gruzije i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Pogledajte još