Danas sahrana Margaret Tačer

Među prisutnima neće biti delegacije SAD.

Ceremonija opraštanja od baronice Tačerova biće sprovedena na isti način kao sahrana lejdi Dajane, princeze od Velsa i kraljice majke, uz sve vojne počasti.

Ceremonija u katedrali Svetog Pavla neće biti otvorena za javnost, ali će biti prenošenja na televiziji. Tačerova je izričito bila protiv državne sahrane uz sve počasti kakve su se priređivale monarsima i Vinstonu Čerčilu, bivšem britanskom premijeru.

Neke od značajnih ličnosti iz svetske politike koje neće moći da prisustvuju su bivša prva dama SAD Nensi Regan i poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov. Nemačka kancelarka Angela Merkel poslaće ministra inostranih poslova Gida Vestervelea.

Britanska kraljice Elizabeta II će, po prvi put, prisustvovati sahrani jednog britanskog premijera od sahrane premijera Vinstona Čerčila 1965. godine.

Porodica i prijatelji Margaret Tačer izrazili su svoje “razočaranje i iznenađenje” kada su čuli da predsednik SAD Barak Obama neće prisustvovati sahrani "čelične lejdi", niti će poslati nekog člana svoje administracije.

Izvori iz Bele Kuće su otkrili ad će američku delegaciju na službi u katedrali Svetog Pavla predvoditi dva državna sekretara koja su služila u vreme kada je američki predsednik bio Ronald Regan, Džejms Bejker i Džordž Šulc.

Iako je nije očekivalo da će Obama prisustvovati sahrani, bilo je nagađanja da bi došao podpredsednik Džo Bajden ili prva dama Mišel Obama, ali je iz Bele Kuće i pre bombaških napada u Bostonu stiglo obaveštenje da niko iz Obamine administracije neće prisustvovati sahrani.

"Čelična ledi" umrla je 8. aprila u 87. godini od moždanog udara.

Izvor: Novi Magazin

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.