Amerika ima novi plan za Kosovo?

Prema izvorima lista "Novi Magazin" Priština će na rundi plus – koja se održava danas – pristati na više ustupaka koji vode dogovoru. Ustupci se očekuju i od Beograda, ali ne na način da ugroze osnovni zahtev – bezbednost srpske zajednice severno i južno od Ibra.

Brisel je pozvao glavne pregovarače dve strane, premijere Srbije Ivicu Dačića i Kosova Hašima Tačija, a prema poslednjim vestima srpski tim je ojačao i vicepremijer Aleksandar Vučić koji se na zapadu smatra garantom eventualnog sporazuma.

Prema američkom planu Bezbednosne snage Kosova narednih nekoliko godina neće biti na severu Kosova. Predlog “nevidljivog” posrednika je da to bude tri do pet godina, dok Srbija traži grejs period od deset, pa je sva prilika da je pet najrealnija opcija.

Istovremeno, briselski izvori Novog magazina potvrđuju da će BSK, praktično buduća vojska Kosova, na severu moći da interveniše samo u slučaju elementarnih nepogoda, dakle bez oružja.

Druga tačka mogućeg dogovora je puna autonomija Zajednice srpskih opština u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao što je i bilo predviđeno Ahtisarijevim planom.

Istovremeno, Priština se obavezuje da neće tražiti proširivanje Zajednice niti južnom Mitrovicom niti drugim opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

Nepoznanica koju još treba rešiti jeste postavljanje regionalnog policijskog načelnika na severu, kao i nadležnost i subordinacija sudova, ali kako "Novi magazin" saznaje to bi mogla da bude ključna tačka dogovora.

Kosovski premijer je već u utorak otputovao u Brisel na devetu rundu, kako je potvrdio na aerodromu “s najboljom namerom kako bi se konačno postigao sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a radi početka izgradnje novog poglavlja dobrosusedstva”.

Još ima razlika, ali želim da verujem da je Beograd tokom ovih dana razmislio i preuzeo odgovornost da bude fleksibilniji. Pozicija Kosova je više nego jasna – u potpunosti je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, visokim evropskim standardima“, rekao je Tači.

Posle dogovora, najavio je, usledili bi izbori u četiri opštine na severu, što je i svojevrsno priznanje da neće biti proširivanja Zajednice.

Ustupci i manevri

Prištinski novinar i analitičar Agron Bajrami za "Novi magazin" kaže da je najava proširenja Zajednice najverovatnije bila dobar manevar, da bi se kasnije ispostavila kao koncesija.

Ne bi trebalo da bude problema ni u ovlašćenjima Zajednice srpskih opština u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, pošto Ahtisarijev plan daje najširi mogući okvir za tu vrstu autonomije. Međutim, logično je pretpostaviti da će i to sada biti načelno dogovoreno, a kasnije će se detalji razrađivati. Najveća prepreka dogovoru i do sada je bilo demontiranje policijskih i sudskih paralelnih struktura i tu se očekuje ustupak Srbije”, kaže Bajrami.

Prema njegovim saznanjima američki diplomata Filip Riker, resorno zadužen za Balkan, u više navrata je demonstrirao nezadovoljstvo tokom pregovora i rezultatima tima Ketrin Ešton.

Šta će zaista sve biti na stolu Ketrin Ešton, a posebno u čemu je suštinska razlika između osme i devete runde, gotovo da nije moguće saznati. Razlog je prost – ni u Prištini ni u Beogradu ni u Briselu nikome van pregovaračke sobe nije ponuđen bilo kakav papir sa taksativno nabrojanim tačkama dogovora.

I formalno odbijanje Vlade Srbije nije zasnovano na detaljima plana, već na činjenici da ne nudi garancije bezbednosti stanovništvu srpske nacionalnosti, imovine i kulturno-istorijske baštine.

Napokon, “nonpejper” nije stigao ni do srpskog parlamenta.

Mi nismo dobili nikakav papir, koliko ja znam niko ga nije ni video, pa je zaista teško komentarisati”, kaže za Novi magazin Borislav Stefanović, član skupštinskog odbora za KiM, šef poslaničkog kluba DS i prvog beogradskog pregovaračkog tima.

Prema njegovim rečima DS će podržati svako održivo rešenje, dogovor koji garantuje bezbednost ljudi i imovine na Kosovu, a Srbiji nastavak evropskih integracija.

Da su slična i evropska razmišljanja potvrdio je u utorak komesar za proširenje EU Štefan File, pošto je Evropska komisija odložila usvajanje izveštaja o napretku Srbije i Kosova do okončanja novog pregovaračkog kruga.

“Uvereni smo da će ovaj dijalog na nivou premijera rezultirati jasnim sporazumom", izjavio je File u Strazburu, navodeći da je o izveštajima raspravljano.

Njegova poruka je vrlo precizna - vreme je da se Srbija i Kosovo pomere iz prošlosti i gledaju u zajedničku evropsku budućnost.

Izvor: Nadežda Gaće/Jelka Jovanović za NoviMagazin

Pogledajte još