Njujork Tajms: Jeremić ne krije da ne voli Haški sud

Američki dnevnik za predsedavajućeg Generalne skupštine UN navodi da se "smatra mogućim budućim liderom Srbije, kao i kandidatom za mesto generalnog sekretara UN" koji ne krije antipatije prema ovom telu

Njujorški dnevnik navodi da je Jeremić uzvratio na kritike o organizaciji javne debate u UN o radu međunarodnih krivičnih sudova, odbacujući optužbe da je cilj skupa bio diskreditacija Haškog suda, iako ne krije antipatiju prema tom sudu. “Tajms” navodi da su debatu bojkotovale SAD, Kanada i Jordan, ocenjujući je kao jednostranu i organizovanu sa ciljem da okleveta sud koji su osnovale UN.

“Jeremić je na konferenciji za novinare demantovao kritike, tvrdeći da je sada vreme da se pokrene pitanje da li su takvi tribunali pomogli u nacionalnom pomirenju”, ističe se u tekstu.

List navodi njegove reči da je “nekim ljudima očigledno bilo neprijatno zbog debate”, ali da on smatra da “ne sme da bude tabu i zabranjenih tema u Generalnoj skupštini”.

Povodom izvođenja iz sale predsednice Udruženja “Majke Srebrenice” Munire Subašić nakon što je htela da pokaže majicu i transparent sa natpisima o masakru u tom gradu, Jeremić je objasnio da je ona bila dobrodošla da prisustvuje, ali da nije mogla da govori, jer je to bio ekspertski forum, preneo je “Njujork tajms”.

Američki list je naglasio da je skup organizovan nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Hagu i da Jeremić ne krije da ne voli taj sud.

“Ja ne bežim od toga da ponovo kritikujem sud. Govorimo o sudu koji je Srbe osudio na hiljadu godina zatvora, dok istovremeno niko nije osuđen za zločine protiv Srba počinjene u Hrvatskoj”, zaključio je “Tajms” prenoseći Jeremićeve reči.

(Izvor: Telegraf / Tanjug)

Pogledajte još