Kako je Milo Đukanović zaradio milion evra

Kapital Invest, privatna kompanija crnogorskog premijera Đukanovića, prodala je juče na Montenegroberzi 10.466 akcija Prve banke Crne Gore za ukupno oko 1,067 miliona evra, saznaju Vijesti nezvanično na domaćem tržištu kapitala.

Đukanovićeva firma je posedovala oko 2,5 odsto akcija Prve, a za svaku akciju je dobio po 102 evra.

Iako je svaku akciju juče prodao po 25 evra jeftinije nego što ih je kupio, Milo Đukanović na dionicama bratove banke nije izgubio jer je u julu 2008. godine prodao 2.540 akcija po neverovatnoj ceni od 610 evra za nešto više od milion i po. Time je, prema sopstvenom priznanju, vratio kredit koji je uzeo za kupovinu celog paketa akcija. To znači da su preostale akcije bila čista zarada i da je premijer zaradio milion evra.

Transakcija je obavljena posredstvom sakrivenih kastodi računa Crnogorske komercijalne banke (CKB). Nije poznato ko je kupac udela firme Capital.

“Vijesti” su zvaničnu potvrdu o jučerašnjoj transakciji tražile preko Đukanovićevog kabineta, ali nije odgovoreno na pitanja da li je on prodao akcije Prve banke, kome i zašto je donio takvu odluku.

Ovlašćeni posrednici na berzi, kao i u Prvoj banci, odbili su da odgovore ko je kupio, a ko prodao akcije.

Najveći vlasnik Prve banke, sa udelom od oko 41,4 odsto je premijerov brat, biznismen Aco Đukanović, a Elektroprivreda Crne Gore drugi je po veličini vlasnik sa 19,75 odsto akcija Prve banke.

Milo Đukanović je u avgustu 2007. godine kupio skoro 12 hiljada akcija Prve banke u dokapitalizaciji za 127 evra po akciji za milion i po. Novac je, kako je rekao, obezbedio kreditom od filijale grčke Pireus banke u Londonu zahvaljujući žirantu. Poslovni partner ove banke godinama je bio predsedavajući Atlas grupe Duško Knežević.

Premijerov udeo u bratovoj banci tada je iznosio oko sedam odsto, da bi nakon nekoliko iznuđenih dokapitalizacija koje je platila državna Elektroprivreda njegov udeo pao na oko 2,5 odsto.

Na Montenegroberzi su juče obavljene ukupno tri transakcije sa 10.477 akcija Prve banke. Prosečna cena od 102 evra koju je premijerova privatna firma ostvarila juče, u odnosu na prethodni dan trgovine, na Montenegroberzi bila je viša za oko 8,95 odsto.

(Izvor: B92)

Pogledajte još