Poslednji oproštaj od "čelične lejdi" (VIDEO)

Više od 4.000 policajca raspoređeno je u centru Londona, javlja BBC.

Ceremonija opraštanja od Tačerove biće sprovedena na isti način kao i od lejdi Dajane, uz sve vojne počasti. Sahrana je zatvorena za javnost, ali je prikazuju brojne britanske televizije.

Kovčeg sa telom čelične lejdi premešten je oko 10 sati iz Vestminsterske palate u crkvu Svetog Klementa, odakle je transportovan do katedrale.

Sahrani Tačerove prisustvuju brojne zvanice, među kojima i kraljica Elizabeta II i njen suprug, princ Filip, britanski premijer Dejvid Kameron i članovi njegove vlade, 11 aktuelnih premijera, dva šefa država i 17 ministara spoljnih poslova.

Američki predsednik Barak Obama neće danas prisustvovati sahrani, što britanski mediji tumače kao "veliko razočarenje". Na sahranu neće doći ni Nensi Regan, udovica velikog američkog saveznika Tačerove Ronalda Regana, koja takođe nije u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji.

Ceremoniji, koja se može meriti sa sahranom Vinstona Čerčila 1965, neće prisustvovati ni nemačka kancelarka Angela Merkel, kao ni bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je sa "čeličnom lejdi" delio ključne istorijske trenutke. Gorbačov je, naime, suviše slabog zdravlja da bi prisustvovao sahrani. Umesto Merkelove na sahranu će doći nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele.

Lista gostiju na sahrani podstakla je glasine o diplomatskom ignorisanju, mada je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona juče izjavio da SAD nisu ignorisale Britaniju time što na sahranu neće poslati nijednog višeg zvaničnika iz Obamine administracije.

Obama će poslati Džordža Šulca, državnog sekretara republikanskog predsednika Ronalda Regana i Džejmsa Bejkera koji je imao više značajnih zaduženja u vladama Regana i Džordža Buša. Niko od uticajnih američkih porodica Klinton i Buš takođe se neće pojaviti na sahrani.

Kameronov portparol je rekao da je argentinski ambasador u Londonu Alisija Kasto odbila ponudu da prisustvuje sahrani, što odslikava pojačanu diplomatsku zategutost između tih dveju zemalja oko spornih Foklandskih ostrva.

Sahrani Margaret Tačer u londonskoj grčki krunski princ Pavlos i princeza Mari-Šantal od Grčke. Od svetskih visokih i javnih ličnosti doći će bivši američki potpredsednik Dik Čejni, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, bivši britanski premijeri Toni Bler, Gordon Braun i Džon Mejdžor, kao i poslednji predsednik Južnoafričke Republike iz vremena aparthejda F.V. de Klerk.

Poljsku će predstavljati Leh Valensa i premijer Donald Tusk, Grčku ministar spoljnih poslova Dimitris Avramopulos, a Kanadu premijer Stiven Harper i bivši premijer Brajan Malroni.

Češka šalje premijera Petra Nečasa i bivšeg predsednika Vaclava Klausa, a Australija bivšeg premijera Džona Hauarda koji će doći sa suprugom.

Među slavnim ličnostima će biti zvezda serije "Dinastija" Džoan Kolins, pevačica Širli Bejsi, kompozitor Endrju Lojd Veber, britanski autor svetskih bestselera Džefri Arčer, pionir interneta Tim Berners Li.

Paralelno sa sahranom protivnici politike Margaret Tačer organizuju proteste. Demonstranti izvikuju parole dok automobil sa njenim kovčegom prolazi kroz London.

(Izvor: B92)

Pogledajte još