Tužilac Euleksa u slučaju "Medikus": Dokazana trgovina organima

Tužilac Ratel je izneo i dokaze o međunarodnoj mreži trgovine organima, prenosi "Balkan insajt".

On je u pauer-point prezentaciji predočio dokaze sudu hronološkim redom prikazujući forenzičke i grafološke izveštaje na ekranu.

Elektronska komunikacija između bivšeg direktora klinike "Medikus" Ljuftija Dervišija i turskog doktora Jusufa Sonmeza svedoči o planovima da se obavi transplantacija bubrega na klinici. Ti mejlovi, kako je rekao Ratel, pokazuju da su Sonmez i Derviši planirali da izvedu transplantacije organa, čak i pre nego što je Sonmez došao na Kosovo.

"Poštovani Jusufe, sa bolnicom je sve ok i možemo da dobijemo licencu bez problema, samo čekamo da je ministar zdravlja potpiše", pisao je Derviši Sonmezu 28. aprila 2008. godine.

Sonmez mu je odgovorio da "želi da započne i transplantaciju jetre". Klinika "Medikus" je imala dozvolu za kardiološke operacije i usluge, ali ne i za urološke intervencije.

Ratel je naveo i jednu raniju izjavu Ljuftija Dervišija da su pacijenti plaćali 8.000 evra za operacije, kao i da je 2010. godine on nije negirao da se transplantacija organa vršila po istoj ceni.

Na suđenju je dosad svedočilo 80 svedoka od kojih 21 preko video linka. Pored Sonmeza i Moše Harela sudi se još sedmorici kosovskih Albanaca. Dvojici stranaca se sudi u odsustvu.

Čitav slučaj se zasniva na tvrdnjama da su siromašni donatori i bogati pacijenti dovođeni na kliniku "Medikus", gde su im nelegalno presađivani bubrezi. Prema optužbi, na ovoj klinici je izvršeno 30 nelegalnih transplantacija.

Donatori su navodno namamljivani na Kosovo sa lažnim obećanjem da će im biti isplaćeno po 15.000 evra za bubrege.

Klinika "Medikus", koja je zatvorena 2008. u okviru preliminarne istrage, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope u kome se kaže da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još