MALI GENIJE: Tamara za godinu dana završava dva razreda

Pedagozi i psiholozi ipak upozoravaju da nisu sva deca fizički i mentalno sposobna za druženje i pohađanje nastave sa starijim učenicima, zbog čega emocionalno pate i povlače se u sebe.

Ukoliko bilo koje dete pokaže neki izraziti talenat ili je motivisano da uči mnogo više nego ostali učenici, naše školstvo će mu omogućiti da preskoči barem jedan razred.

Trinestogodišnja Tamara Rogović se ni po čemu ne razlikuje od ostalih učenika, osim što će ove školske godine završiti dva razreda. Ona je jedina učenica u Kraljevu čiji su roditelji prihvatili da završi osnovnu školu po metodi akceleracije.

"Tamara je na kraju prvog polugodišta, tokom januara meseca, polagala ispite iz sedmog razreda. Naravno, sve ih je uspešno položila i sada je učenik osmog razreda. Ispite iz osmog razreda polagaće na kraju ove školske godine", kaže direktorka Osnovne Škole "Kraljevački bataljon" Marina Vučinić.

Istraživanja su pokazala da je akceleracija dobar metod za talentovanu decu, jer su ona odgovornija i postižu mnogo bolji uspeh u školi.

Tamarina majka Ljiljana Milošević kaže da bi preporučila, kao jedan dobar program, program akceleracije.

"To je zaista nešto što prati evropske standarde i što omogućava đacima, koji su sebe već tako rano pronašli, da idu putevima koji su za njih primereni"
, ističe Miloševićeva.

Tamara je vrlo rano pokazala sklonost za slikanje i crtanje. Njeni roditelji su odlučili da joj u tome pruže svu potrebnu potporu. Sa njom već godinama radi likovni pedagog.

Akademska slikarka Slađana Miljković misli da bi roditelji koji imaju talentovanu decu trebalo da slede Tamarin primer i da ulažu u decu.

Tamara kaže da joj nikad nije dosadno da crta po ceo dan.

Kada je u pitanju preskakanje razreda, roditelji moraju o tome da se posavetuju sa školskim psiholozima koji će proveriti da li su njihova deca socijalno i emotivno zrela za takav korak. Treba poći, kako kažu, samo od toga da deca više neće odgovarati za ocene, nego polagati ispite već u osnovnoj školi.

(Izvor: RTS )

Pogledajte još